назад
01.07.15

Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян Олександрія

P6070018 Олександрія30 червня 2015 року о 10-00 год. за адресою вул. Пролетарська. 10 в місті Олександрія Кіровоградської області відбулося засідання круглого столу з метою презентації налагодження комунікації Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з місцевою територіальною громадою та партнерами, які надають різні види правових послуг направлених на захист громадян.

Це стало презентацією нового етапу у забезпеченні безоплатної вторинної правової допомоги для населення, пов’язаний із представництвом їхніх інтересів у цивільних та адміністративних спорах, починаючи із 01 липня 2015 року.

У проведенні заходу були озвучені рекомендації щодо механізму подальшої співпраці усіх суб’єктів надання правових послуг на рівні територіальної громади з метою захисту індивідуальних прав представників громади.

 Відкритий у Олександрії центр знаходиться за адресою вул. Першотравнева, 18.

Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише міста Олександрії та району, а й мешканці Олександрівського, Знам’янського, Онуфріївського, Петрівського і Світловодського районів області та міст Знам’янки і Світловодська, які обслуговує цей місцевий центр.

Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та не має достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у цілій низці міжнародних зобов’язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.

 Директор Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анатолій Руденко зазначив, що можливо не всі із громадян, які звернуться до центру, потребують саме безоплатної вторинної правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми з’ясуємо, з якою проблемою прийшла людина, і навіть, якщо вона не належить до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти з її проблемою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний діалог між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями,спеціалізованими комунальними установами тощо».

Що стосується інших районів Кіровоградщини, то з 1 липня тут, окрім Олександрійського, відкрито ще 2 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Кіровограді та Голованівську, які обслуговуватимуть Долинський, Кіровоградський, Компаніївський, Новгородківський, Новомиргородський, Устинівський райони та місто Кіровоград, і Бобринецький, Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський, Маловисківський, Новоархангельський, Новоукраїнський та Ульяновський райони – відповідно.

Крім того, як відомо, із 01 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом 2-х з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадянам у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм Кримінального процесуального кодексу України.

В ході засідання круглого столу досягнуто домовленості між учасниками заходу про співпрацю та взаєморозуміння по виконанню завдань, які стоять перед місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 P6070018 Олександрія