назад

Боронимо країну на правовому фронті

 В умовах воєнного  стану питання правового захисту військовослужбовців набуває особливого змісту. У той час, коли захисники боронять нашу державу, кордони та наше мирне життя, юристи системи БПД  захищають та захищають їх у правовому полі,   адже самі захисники та їх родини зараз саме як ніколи  потребують підтримки держави.  Тому наразі одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.  

Надання первинної правової допомоги., захист їх інтересів у суді, проведення прийомів у місцях  компактного розміщення,  військових госпіталях, військових частинах., проведення інформаційно роз’яснювальної роботи під час правопросвітницьких заходів  та виступах у  засобах масової інформації. І це ще не весь перелік послуг, які надають юристи системи БПД нашим захисникам.

“Кожен військовослужбовець може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Ветерани війни, члени сімей загиблих захисників України можуть також безоплатно скористатися послугами юриста або адвоката для представництва в судах. Затриманим військовослужбовцям буде призначений адвокат для захисту.” – резюмує директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Олександр Черчатий.

Лише з початку роботу до місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини звернулося  1310  осіб з числа  військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО за отриманням первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій та правової інформації.

Правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та захист їх отримали 671  захисник. Таку допомогу надавали юристи бюро правової допоомги та  адвокати, які співпрацюють із системою БПД.

Характеризуючи питання,  з якими захисники зверталися за консультаціями  їх найбільше цікавлять  правові аспекти державної допомоги, виплат та компенсацій. Часто ставлять запитання щодо оформлення та отримання статусу «учасника бойових дій», перерахунку одноразової грошової допомоги до 5 травня, порядку звільнення з військової служби за сімейними обставинами або за станом здоров’я. Запитують також про трудові гарантії та пільги військовослужбовців, оскарження дій командирів військових частин. Багато запитань щодо аліментів, визначення способу участі у вихованні дитини, встановлення факту батьківства.

Наразі захисники та захисниці України, члени їх сімей потребують правової допомоги з різних питань і як показує  практика кількість таких звернень  збільшується.  Проте, юристи системи БПД  консультують  не лише у приміщеннях місцевих центрів та  бюро правової допомоги, а й самі організовують виїзні консультування військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей  у місцях дислокації захисників, приміщеннях госпіталів, управлінь соціального захисту.

Правопросвітництво для захисників та захисниць у полі зору фахівців системи БПД Полтавщини

З початком збройної агресії російської федерації проти України перед системою надання безоплатної правової допомоги постали нові виклики, у тому числі щодо максимально ефективної організації роботи. Постійні зміни у  законодавстві в умовах   воєнного стану вимагали відповідного реагування на зміни та  інформування громадян про їх прав в умовах воєнного стану.

В умовах воєнного стану  робота місцевих центрів з надання БВПД націлена на посилення співпраці з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (військовими комісаріатами), громадськими організаціями, які опікуються питаннями захисту прав військовослужбовців,  резервістів, військовозобов’язаних, добровольців ТРО, ветеранів війни та членів їх сімей, а також членів сімей загиблих ветеранів війни.

Слід зазначити, що з початку року фахівцями системи БПД проведено   41  правопросвітницький захід для військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО.

«Першочерговим завдання є проведення  інформаційно роз’яснювальної роботи серед наших захисників та захисниць. Ми інформуємо про її права, гарантії механізми їх реалізації та захисту, розповідаємо про  можливості системи БПД для військовослужбовців, ветеранів  війни та учасників АТО. Окрім того, після проведення заходів  всі бажаючі мають  можливість  отримати консультації наших юристів», – зазначає начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Інформаційно-роз’яснювальна робота також здійснюється   у засобах масової інформації та  електронній версії юридично-просвітницького видання «Правовий вісник».

Фахівці системи БПД  Полтавщини завжди поруч і завжди готові прийти на допомогу!