назад

Брейн-ринг «Права людини» для школярів закладів загальної середньої освіти відбувся на Прикарпатті

Брейн-ринг був проведений з нагоди 74 річниці прийняття Загальної Декларації прав людини, яке людство святкувало 10 грудня. Це не просто чергова річниця, а нагода вкотре віддати шану значенню цього акту для становлення та розвитку нового міжнародного правопорядку, який мав би на майбутнє унеможливити події, які мали місце під час Другої світової війти.

Навчально-науковому юридичному інституті  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 7 грудня відбувся VII Брейн-ринг «Права людини» для учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти з метою  популяризації правової освіти серед школярів і  залучення на навчання у ННЮІ обдарованих учнів.

Проте, війна постукала у домівки кожної української родини 24 лютого і змінила життя всіх українців. Проводячи цей захід у складних воєнних умовах як організатори, так і учасники показали, що кожен на своєму місці, належно виконуючи свою роботу, наближають перемогу України!

VII  Брейн-ринг «Права людини» відбувся у форматі онлайн на платформі Cisco Webex Meetings. У змаганні виявили бажання взяти участь 16 команд з різних куточків Івано-Франківської області, а фактично змагалися 15.

Питання Брейн-рингу були складені  на основі Конституції України, Загальної декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції ООН «Про права дитини».

До учасників з вітальним словом звернувся директор Навчально-наукового юридичного інституту, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор кафедри політики у сфері боротьби із злочинністю Юрій Микитин. Він привітав всіх учасників, які вже є переможцями, тому що незважаючи на воєнний стан, труднощі із зв’язком, знайшли час, можливість, а основне бажання взяти участь у Брейн-ринзі і запросив на навчання в інститут.

З привітальним словом звернувся Володимир Ковальчук заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, який наголосив на важливості безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану і на можливості неповнолітніх, внутрішньо переміщених осіб отримати цю допомогу безкоштовно.

Студент магістратури другого року навчання ННЮІ, Антон Валерійович Купріянчук, звернувся до учасників VII Брейн-рингу не тільки як випускник, але як учасник першого Брейн-рингу, який відбувся теж 7 грудня, але 6 років тому. Участь у Брейн-ринзі допомогла йому, випускнику Угринівського ліцею, зробити вибір спеціальності і майбутнього закладу навчання. Антон прийшов до висновку, що він не помилився у власному виборі і вже за місяць завершує навчання у магістратурі ННЮІ. Зроблений фотоколаж допоміг присутнім побачити поступ Антона від випускника Угринівського ліцею до випускника ННЮІ.

Головою журі був Ігор Козич, доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Навчально-наукового юридичного інституту.

Співголова журі Володимир Ковальчук, Заслужений юрист України, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

Члени журі:

Леся Руда, консультант з громадянської та історичної галузі Центру професійного розвитку педагогічних працівників Івано-Франківської міської ради; Антон Купріянчук, студент магістратури другого року навчання.

Опісля відбулося знайомство команд шляхом представлення, в основному через презентації і розпочалася основна частина змагань – відповіді на запитання.

Було запропоновано 25 запитань, які демонструвалися на екрані і після командного обговорення капітан повинен був надіслати відповідь не пізніше 40 секунд.

За результатами надісланих відповідей команди показали такі результати:

1 місце: «Магістри юстиції II» Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради; 2 місце: «Магістри юстиції I» Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради; «Борці за справедливість» Гутівського ліцею Івано-Франківського району; «Ліцейські Ейнштейни» Надвірнянського ліцею «Престиж» Надвірнянської міської ради. 3 місце:  «Паритет» ліцею № 23 ім. Романа Гурика Івано-Франківської міської ради; «Супергерої» Тлумацького Ліцею №2 м.Тлумач; «Lex» Галицького ліцею «Академічний» Галицької міської ради.

Учасники: «Діти Конституції» Яремчанського ліцею №2, м. Яремче, Надвірнянського району; «Докази в оригіналі» Болехівського Ліцею №1 «Академічний» Калуського району, міста Болехів; «Захисники Феміди» Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради;  «Ліцеїсти в законі» ліцею імені Івана Пулюя Івано-Франківської міської ради; «НЕСКОРЕНІ» Шешорської гімназії імені В’ячеслава Чорновала Косівської міської ради, Косівського району; «Носії закону» Івано-Франківського фахового коледжу, юридичного відділення; «Феміда» Ямницького ліцею Ямницької сільської ради Івано-Франківського району; «Четвірка незламних» Ліцею №11 Івано-Франківської місткої ради.

19 грудня в актовій залі Навчально-наукового юридичного інституту відбулося нагородження учасників 7 Брейн-рингу «Права людини».

Нагородження команд провели: Олег Вівчаренко, заступник директора Навчально-наукового юридичного інституту, Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права та Володимир Ковальчук, Заслужений юрист України, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

Призерів нагородили літературою на правову тематику та дипломами. Керівникам вручили подяки і навчально-публіцистичну літературу, яка буде корисною у патріотично-правовому вихованні підростаючого покоління.

Кожен учасник інтелектуального змагання отримав смачну медаль-відзнаку!

Учасники з наставниками відвідали Юридичну клініку та Центр документування воєнних злочинів. Завідувач юридичної клініки Іван Костів розповів особливості роботи у клініці, де консультанти надають безкоштовні юридичні консультації та здійснюють підготовку процесуальних документів та про організацію документування воєнних злочинів.

Також завітали у зал судового засідання та кабінет-музей адвокатури Івано-Франківщини, де Володимир Ковальчук провів невелику екскурсію, адже 19 грудня не тільки релігійне свято, але і професійне свято адвокатської спільноти.