назад

Днями відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірини Хондогій зі старшим інспектором з особливих доручень Управління дотримання прав людини Національної поліції України Іриною Ніколаєвою. Під час візиту обговорили співпрацю щодо дотримання положень Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1363 зі змінами та сформували спільний план дій для забезпечення доступу всіх затриманих осіб до гарантованого державою права на захист.

Ірина Хондогій підкреслила, що службові особи, які здійснюють затримання, зобов’язані негайно поінформувати Регіональний центр з надання БВПД про випадки затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, затримання на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, застосування адміністративного затримання чи адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Після отримання такого повідомлення від працівника правоохоронних органів Регіональний центр у визначеному законом порядку призначає адвоката, який протягом години має прибути до затриманого для проведення конфіденційного побачення, а у виняткових випадках – не пізніше, ніж протягом шести годин з моменту видачі йому доручення. Якщо адвокат не прибув у встановлений Порядком строк за вказаною адресою, суб’єкт подання інформації (уповноважений працівник поліції) негайно інформує про це Регіональний центр.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання, які можуть виникнути у процесі інформування про затримання особи з метою уникнення порушення права затриманого на захист.

Крім того, директор Регіонального центру разом з представницею поліції прокомунікували щодо впровадження системи «Custody Records» в Чортківському РВП ГУНП в Тернопільській області, яка, не зважаючи на проблеми воєнного часу, продовжує активно розвиватися та впроваджуватися в усі ІТТ та відділення поліції по всій Україні.

«Кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого може бути надано за рахунок держави і реалізується це право через систему безоплатної правової допомоги. Наша спільна мета полягає в тому, щоб забезпечити доступ адвоката до затриманої особи» – підкреслила Ірина Хондогій.

Довідково. «Custody Records» – комплексна система для забезпечення прав громадян під час затримання. Вона полягає в цілодобовому відеонагляді, що дозволяє захистити затриманих осіб від неправомірних дій поліцейських, а самих правоохоронців – від безпідставних звинувачень з боку затриманих. Подібна система успішно зарекомендувала себе у Великобританії. Система забезпечення прав затриманих впроваджується Національною Поліцією України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», Української фундації правової допомоги та Експертного Центру з прав людини.