назад

Про особливості виїзду дітей за кордон у воєнний час розповіли на Харківщині

Запитання до працівників системи безоплатної правової допомоги щодо виїзду дітей за кордон в умовах воєнного стану доволі часті. Адже якщо раніше з дітьми виїжджали в основному на відпочинок, лікування, то під час війни це набуло масового характеру, адже людям довелось полишити домівки та їхати за кордон, у безпечні місця.
На онлайн-заході, організованому Регіональним центром, розглянули багато питань стосовно виїздів саме з дітьми. Спікерки – заступник директора РЦ з надання БВПД у Луганській та Харківській областях Вікторія Гайворонська та головний юрист Харківського бюро правової допомоги № 1 Анастасія Макеєва.
Вікторія Гайворонська, спираючись на презентацію, розповіла про зміни в законодавстві, що набули чинності у воєнний час, порядок та умови виїзду, строки перебування за кордоном, відповідальність за порушення цих строків та висвітлила багато інших питань.
Спікерка також звернула особливу увагу на те, що в умовах воєнного стану виїзд за кордон дозволяється без нотаріально посвідченої згоди іншого з батьків (усиновлювачів). А також попередила, що правила перетинання кордону часто змінюються, тому завжди слід уточнювати інформацію за телефоном Прикордонної служби України.
Анастасія Макеєва розповіла про практичний досвід, з якими питаннями щодо виїзду з дітьми звертаються в бюро правової допомоги. Детально зупинилась на особливостях виїзду саме з дітьми.
Наприкінці заходу фахівчині відповіли на запитання учасників.