назад
06.03.23

Буклети системи БПД – правова допомога жителям деокупованих територій

Мешканці деяких окупованих населених пунктів України з перших днів широкомасштабного вторгнення росії опинилися в повній інформаційній ізоляції. Після звільнення багато сіл та міст залишалися без зв’язку, інтернету, світла, газу тощо.

У визволені населені пункти волонтери привозили не лише гуманітарну допомогу, а й друковані матеріали з правових питань. Адже працівники системи безоплатної правової допомоги Харківщини, Херсонщини, Донеччини та інших регіонів України співпрацюють з волонтерами, тому, коли з’явилась можливість відвідувати деокуповані території, вони почали передавати разом з гуманітарною допомогою інформаційні буклети, а потім і самі їздили для інформування населення.

«Фахівці системи БПД під час виїздів у деокуповані населені пункти не лише роздають буклети. Вони також інформують місцеве населення про шляхів отримання правової  допомоги, відповідають на запитання, консультують людей. Запитань  дуже багато, вони різноманітні, і наші юристи намагаються якнайповніше на них відповісти», – розповідає заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Вадим Махніцький.

Серія інформаційних буклетів, підготовлена Координаційним центром з надання правової допомоги для мешканців деокупованих територій, розповідає про можливість отримання безоплатної правової допомоги, а також охоплює найважливіші питання, з якими стикнулися люди під час окупації та після визволення:

  • Безоплатна правова допомога для кожного.
  • Як відновити втрачені документи.
  • Ваше житло пошкоджене або знищене внаслідок збройної агресії? Зверніться по компенсацію.
  • Продовження виконання своїх трудових обов’язків чи колаборація: у чому різниця.

«Мою домівку зруйнувала ворожа ракета. Я лишилася не тільки житла, а й документів. Була у розпачі, жила в родичів. Сусідка сказала, що на площі юристи розповідають, куди можна звернутись і отримати юридичну допомогу. Я одразу пішла туди. Дали буклет про відновлення документів, все детально пояснили», – говорить пані Галина.

До розповсюдження буклетів підключилися також партнери системи БПД: Сили територіальної оборони ЗСУ, підрозділи Офісу Генпрокурора України, Нацполіція.

«Як і в багатьох, моє житло було сильно пошкоджено. Потрібно багато зусиль і коштів, щоб відновити та повноцінно жити там знову. Які документи приготувати, куди з ними потім звертатись – розповіли юристи системи безоплатної правової допомоги. Взяв кілька буклетів, роздам їх сусідам, адже у них також житло пошкоджене. Тепер знатимемо, куди звертатись із юридичними питаннями, а їх, мабуть, буде ще чимало, адже багато шкоди нам завдали», – говорить пан Дмитро.

Друковану продукцію з корисною інформацією про можливість отримання безоплатної правової допомоги роздають на українських блокпостах, у районах поблизу зони активних бойових дій.