назад

Порушення прав людини є – неприпустимим в будь якій сфері.      Представники інтернатних установ соціального захисту населення Запорізької області щорічно зустрічаються для обговорення  та  надання інформаційно-роз’яснювальної та методичної допомоги інтернатним установам соціального захисту населення з питань, викладених у Спеціальній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Стан реалізації національного превентивного механізму у 2021 році».

Цього року зустріч проходила у форматі онлайн за ініціативою Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації.

Зустріч проходила у розширеному форматі за участі: Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представника головного управління Національної соціальної сервісної служби у Запорізькій області, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, служба у справа дітей обласної державної адміністраціі, головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, головного управління Національної поліції у Запорізькій області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

Право кожного на професійну правничу допомогу закріплене ст.59 Конституції України. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

На території Запорізької області здійснюють діяльність з надання правової допомоги три місцевих (Бердянський, Запорізький, Мелітопольський) та один Регіональний центр надання безоплатної вторинної правової допомоги, діяльність якого розповсюджується як на Запорізьку область, так і на Донецьку область.

Через тимчасову окупацію та бойові дії на деяких територіях Запорізької області, наразі повноцінно функціонує лише один з місцевих центрів в регіоні – Запорізький місцевий центр, а Бердянській та Мелітопольський місцеві центри, які наразі знаходяться на тимчасово окупованій території, на підставі відповідних наказів Координаційного центру з надання правової допомоги, знаходяться у простої.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях забезпечує роботу консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та приймає участь у роботі таких консультаційних пунктів.

На постійній основі консультаційні пункти працюють у місцях несвободи різних сфер і типів, зокрема, у геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, територіальних центрах соціального обслуговування, дитячих будинках-інтернатах, установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

Учасники обговорили  питання недопущення порушення прав людини та пропозицій стосовно поліпшення діяльності у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина щодо попередження катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

“Такі зустрічі дозволяють скоординувати роботу та покращити  взаємодію та запобігти порушення прав людини” розповів Володимир Антонцев