назад

Система БПД Сумщини: як змінилося надання адресної допомоги в умовах воєнного стану

Розширення доступності до безоплатної правової допомоги  для вразливих категорій, зокрема осіб із інвалідністю, людей похилого віку або осіб, які проживають, перебувають у віддалених населених пунктах, у тому числі сільській гірській місцевостях тощо є одним із основоположних завдань у діяльності системи надання правової допомоги.  Задля цього система БПД змінюється, стає комфортнішою, зручнішою та доступною для всіх. Тож як саме забезпечується доступ до безоплатної правової допомоги  під час воєнного стану у територіальних громадах наближених до кордонів рф?

За словами очільниці Регіонального центру з надання БВПД у Сумської області Олени Демченко: “Більше ніж півсотні особам у віддалених куточках за минулий рік надано адресну допомогу на Сумщині. Найчастіше люди зверталися з питаннями оформлення статусу особи з інвалідністю, надбавка на догляд за особами з інвалідністю та стягнення аліментів”.

Адресна правова допомога є одним з інструментів доступу до системи БПД в межах права на справедливий суд, закріпленого у Статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Якщо людина з об’єктивних причин не може звернутися в бюро правової допомоги – фахівці БПД прибудуть за адресою клієнта для особистої консультації. По всій території України працюють мобільні консультаційні пункти – точки доступу до безоплатної правової допомоги, що діють за графіком, визначеним місцевим центром з надання БПД.

Саме з такою допомогою керівник сектору Краснопільського бюро правової допомоги здійснив виїзд в село Глибне Краснопільської громади, де громадянці похилого віку була надана правова консультація щодо порядку отримання гуманітарної допомоги міжнародних організацій  ООН.

“Ми дбаємо про те, щоб кожен зміг отримати правову допомогу без перешкодно та у зручній локації. Особа, яка не має змоги самостійно звернутись за правовою допомогою до центру чи бюро правової допомоги, зателефонувавши, або передавши прохання про надання адресної правової допомоги через знайомого, інформує працівників центру про те, що вона перебуває в складній життєвій ситуації та потребує консультації юриста чи іншу правову допомогу, вказавши адресу та засоби зв’язку. Після чого працівник навідується додому до особи та надає необхідну правову допомогу”, – акцентує увагу директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина  Трошечко.

Так, яскравим прикладом створення безбар’єрного простору системою безоплатної правової допомоги Сумщини є, надана юристкою Сумського місцевого центру Анастасією Солохою, адресна правова допомога жителю м. Суми, який не має можливості особисто відвідати бюро правової допомоги.

Ряд подібних цьогорічних звернень щодо надання адресної допомоги був здійснений у південних районах  Сумщини. Зокрема, на прохання клієнтки Липоводолинського бюро правової допомоги, мешканки смт Липова Долина, про надання їй адресної правової допомоги, очільниця бюро Наталія Пилипенко прибула за вказаною адресою та надала роз’яснення щодо доцільності переходу особі з інвалідністю з пенсії за віком на пенсію за інвалідністю.

А до сектору Недригайлівського бюро правової допомоги звернулася особа похилого віку, яка за станом здоров’я, не має можливості особисто завітати до бюро. У зв’язку з чим, завідувачка сектору Ірина Валюх здійснила виїзний прийом до мешканки села Засулля Роменського району. Питання стосувалися житлового права. 

“Адресна допомога населенню – гарантія доступності безоплатної правової допомоги! Якщо Ви  не можете звернутися до найближчого сектору бюро правової допомоги  та бажаєте  отримати правову консультацію в якості адресної допомоги, то  залишити заявку Ви також можете за телефоном – 0 800 213 103”, – нагадує начальник відділу контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак.

Довідково: Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua