назад

Безоплатна правова допомога в Деснянській громаді Чернігівщини

В України військовий стан, але життя триває і мешканців сіл продовжують цікавити питання в сфері земельного та пенсійного законодавства.

Враховуючи попит жителів Деснянської громади Чернігівського району на отримання консультаційної юридичної допомоги та з метою реалізації програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» директором Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Іриною Протченко, директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком спільно з представниками громадської організації «МАRТ» Дмитром Науменком та Романом Барабашем, студентами Академії ДПтС здійснювалося надання безоплатної правової допомоги.

Громадськість смт Десна та сіл Карпилівка, Морівськ та Короп’є була поінформована про порядок набуття та реалізації права власності на земельну ділянку, правове регулювання користування земельною ділянкою, право земельного сервітуту, встановлення меж земельних ділянок та спадкування земельних ділянок, порядок пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, право на пенсію зі зниженням пенсійного віку, пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю, порядок і умови перерахунку пенсій, порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали за кордон та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні.

Мешканцям громади розповіли про особливості регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану, визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф, зокрема, названо перелік документів, на підставі яких вони визначаються і установи, до яких слід звертатися за визначенням розміру шкоди і збитків.

Також, до відома мешканців сіл доведено ухвалений  Верховною Радою України Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації». Жителі Чернігівщини, які найбільше постраждали під час бойових дій, втратили своє житло, майно були дуже зацікавлені у кроках законодавців по визначенню ними механізму компенсації. Адже до цього мають бути залучені й заарештовані активи росіян, репарації, кошти міжнародних організацій та інвесторів.

На вулицях зазначених населених пунктів до правознавців підходили люди зі своїми проблемними питаннями та отримували розгорнуті роз’яснення щодо їх вирішення і подальших шляхів урегулювання спірних моментів.

Загалом під час поїздки в Деснянську громаду під час прийому громадян тридцяти двом особам було надано тридцять вісім консультацій з питань соціального забезпечення, гуманітарної допомоги, земельного, житлового, пенсійного, адміністративного, сімейного, цивільного, спадкового та трудового права.