назад

Бюро правової допомоги святкує 6 річницю з дня створення

Шість років тому свої двері для відвідувачів «відкрила» ще одна ланка системи БПД – бюро правової допомоги. Тож розповідаємо, що змінилось за ці роки на Львівщині.

В далекому 2016 році 1 вересня на Львівщині відбулось відкриття 23 бюро правової допомоги. З роками потреба правової обізнаності громадян лише зростає, тож збільшилась й кількість бюро – нині їх 28. 14 працівників секторів, які були «першопрохідцями», залишаються працювати в системі й нині, а спогади про день відкриття гріють душу й дотепер.

«Пригадую, як під час підготовки до презентаційного круглого столу з нагоди відкриття у Бориславі бюро правової допомоги лейтмотивом заходу я вибрала слова Марії Терези: «Велика радість лежить у тому, щоб присвятити себе служінню іншим людям».  Аналізуючи нашу діяльність тепер я можу додати уже своїми словами: і важливо робити це з любов’ю до своєї професії, постійно удосконалюючи знання, вміння й навички. І тоді найвищою нагородою буде не лише успішно завершена справа клієнта, але й теплі слова подяки клієнтів, що продиктовані самим серцем», – розповідає директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Николаїшин.

Людям важливо знати куди можна звернутись у випадку якщо їх права порушено, тож розгалужена мережа бюро правової допомоги Львівщини значно спрощує доступ до правової допомоги для людей, які живуть у віддалених населених пунктах. Відтак, з моменту створення бюро за 6 років безоплатну  правову допомогу отримали близько 26,5 тисяч мешкаців, які проживають на території, що відносять до юрисдикції Буського місцевого центру з надання БВПД.

«За роки значно збільшився обсяг роботи: розширились категорії клієнтів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; значно зросла кількість справ, у яких представництво в судах здійснюється працівниками бюро. Впровадження земельної реформи в Україні також здійснило значний вплив на роботу працівників у сфері здійснення правопросвітницьких заходів для населення. За роки роботи бюро ми неодноразово отримували важкі виклики: пандемія, що почалася у 2020 році та триває досі, війна. Звичайно, що ці фактори впливають на нашу роботу й однозначно не в сторону її полегшення, але коли ти бачиш що змогла допомогти людям вирішити їхню проблему, розумієш – ти тут недарма», – розповідає завідувач сектору «Золочівське бюро правової допомоги» Ольга Сагата.

Кожна правова проблема має свою історію, втім серед тисячі таких історій завжди є та, яка вкарбовується в пам’яті фахівця.

«Найбільше запам’яталася справа з встановлення факту народження та виготовлення свідоцтв про народження для новонароджених дітей ромської національності, які народились в ромському таборі. Ми їздили туди, спілкувались з пастором, який опікується ромами. Ця справа вирішилась успішно в суді, й стала прикладом якісної взаємодії бюро правової допомоги, служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді й місцевої лікарні», –  пригадує завідувач сектору «Городоцьке бюро правової допомоги» Ірина Благута.

Доволі часто працівникам бюро доводиться вирішувати складні правові питання, які часто потребують допомоги фахівців іншої галузі, втім це не стає на заваді сумлінного виконання своєї роботи.

«Найважче у роботі – знайти підхід до кожного клієнта, оскільки потрібні і психологічні навички в роботі, розуміння юридичної ситуації  в цілому. Крім того, часто у клієнтів є своє бачення справи, тому важливо щоразу знайти компроміс і запропонувати найбільш вигідну для клієнта позицію в правовому руслі», – ділиться головний юрист сектору «Турківське бюро правової допомоги» Марія Любоємська.

Попри велику завантаженість юристи бюро правової допомоги Львівщини демонструють професійну стійкість та вміння знайти індивідуальний підхід до клієнта.

«Мені дуже приємно, коли вдається вирішити проблеми людей. Звичайно, роботи більш, ніж вистачає: кожного дня доводиться приймати десятки відвідувачів, вникати в суть їхніх проблем й обдумувати шляхи їхнього вирішення. Та для мене важливо, аби клієнти , звертаючись в бюро із надією на допомогу, лишалися задоволеними», – розповідає головний юрист сектору «Сокальське бюро правової допомоги» Ірина Скалецька.