назад

Бюро правової допомоги в Громадській приймальні ОДА надає вимушеним переселенцям зі Сходу України безкоштовну юридичну допомогу та послуги адвоката за рахунок держави

VPOЗ 01 липня 2015 року по всій території Україні функціонують спеціальні центри з надання безоплатної правової допомоги, що були створені Міністерством юстиції України.

Центри з надання правової допомоги покликані повно та якісно надавати фізичним особам, у тому числі вимушеним переселенцям, усі види правової допомоги, визначені Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, створювати належні умови доступу вразливих категорій населення до правосуддя.

В рамках співпраці апарату Одеської обласної державної адміністрації з Другим одеським місцевим центром з надання правової допомоги в Громадській приймальні Одеської обласної державної адміністрації 12 лютого 2016 року відкрито пілотне Бюро правової допомоги.

 В приміщенні Громадської приймальні ОДА пілотне Бюро правової допомоги надає внутрішньо переміщеним особам такі послуги:

– усні та письмові правові консультації, роз’яснення, правову інформацію з сімейних, житлових, земельних, спадкових, договірних, трудових, соціальних, адміністративних питань, питань виконання судових рішень, питань оформлення документів, призначення соціальної допомоги тощо — послуга надається безкоштовно для усіх громадян України, у тому числі вимушених переселенців та не потребує подачі будь-яких документів, підтверджуючих громадянство та статус внутрішньо переміщеної особи;

– складання документів правового характеру (заяви, звернення, скарги, запити, пропозиції тощо) для звернення до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб — надається безкоштовно для усіх громадян України, у тому числі вимушених переселенців та не потребує подачі будь-яких документів, підтверджуючих громадянство та статус внутрішньо переміщеної особи;

– супроводження адвокатом/юристом в суді в цивільних та адміністративних справах, а також у кримінальному провадженні потерпілим та свідкам — надається безкоштовно для внутрішнього переміщених осіб, які мають інвалідність та отримують пенсію або соціальну допомогу до 2260 грн, а також внутрішньо переміщених осіб, сукупних дохід сім’ї яких за останні 6 місяців нижчий суми прожиткового мінімуму;

– складання адвокатом/юристом позовної заяви до суду, апеляційної, касаційної скарги, клопотань, заперечень тощо — надається безкоштовно для внутрішнього переміщених осіб, які мають інвалідність та отримують пенсію або соціальну допомогу до 2260 грн, а також внутрішньо переміщених осіб, сукупних дохід сім’ї яких за останні 6 місяців нижчий суми прожиткового мінімуму.

Послуги адвоката/юриста є безкоштовними та оплачуються за рахунок державного бюджету.

VPO1

Для осіб, які не мають можливості самостійно пересуватись за станом здоров’я, надається адресна правова допомога (виїзд додому/місця компактного проживання).

Послуги з надання консультацій та прийому документів таких осіб за місцем проживання/перебування також є безкоштовними.

Графік роботи Бюро правової допомоги: з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00 години (без перерви на обід) за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, 4. Довідки за телефоном (048)726-14-45.

Правову допомогу за рахунок держави також можливо отримати у Другому одеському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00 години (без перерви на обід) за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська,40. Довідки за телефоном (048)726-14-45.

Щопонеділка та щовівторка ведеться консультування громадян за допомогою скайп-зв’язку: legalaid_odesa2 (з 10:00 до 13:00 години).

Послуги адвоката за рахунок держави також можуть отримати: малозабезпечені особи; інваліди; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти, які перебувають у складних життєвих обставинах; діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; ветерани війни; учасники бойових дій; учасники антитерористичної операції; інваліди війни; учасники війни; члени сімей загиблих (з питань, пов’язаних з їх соціальними гарантіями); особи, що мають намір отримати статус біженця або особи, що потребує додаткового захисту; реабілітовані особи тощо).

VPO2

VPO3

Єдиний телефонний номер системи

безоплатної правової допомоги: 0-800-213103.