назад

13516173 491929614331333 8981762589477743630 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Шумськ спільно з адвокатом надавали юридичні консультації громадянам з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги жителів району.

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк провели виїзний прийом громадян у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шумського району та у Шумському районному військовому комісаріаті.  До участі у даному заході був залучений адвокат Сергій Денисюк, який спільно з працівниками місцевого центру надавав правову допомогу жителям Шумського району.

Відвідувачів консультаційного пункту цікавили питання щодо встановлення батькові годин побачень з малолітньою дитиною та звільнення з роботи у зв’язку з призовом на строкову службу .

По першому питанню громадянину розповіли, що згідно ст.157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Якщо ж досягти такої домовленості неможливо , то питання щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї вирішується за допомогою органу опіки та піклування.

За заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов’язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

У разі не виконання такого рішення чи чиненні перешкод у його виконанні той з батьків , що проживає окремо має право звернутися до суду з позовом про усунення перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров’я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.

По другому питанню, батькові , сина якого звільнили з роботи у зв’язку з проходженням строкової служби роз’яснили, що відповідно до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Також, чоловіку, порадили звернутися до суду з заявою  про вирішення питання про поновлення на роботі.

Нагадуємо, що громадяни які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевих центрів за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).