назад

Чернівецьким школярам розповіли про булінг та відновне правосуддя

13 грудня фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області  завітали з правопросвітницьким заходом до старшокласників ліцею №12 «Ювілейний» у Чернівцях.

Насамперед комунікатор центру Тарас Лазарук розповів учням 9-10 класів, що таке безоплатна правова допомога і хто може її отримати. Відтак головна юристка центру Іванна Желізна поспілкувалася зі школярами про проблему булінгу (цькування) в навчальному процесі. Зокрема, вона детально розказала про види булінгу та відповідальність за його вчинення, а також що робити, якщо ви стали жертвою, учасником або свідком булінгу.

 

«У жодному разі цю проблему не треба замовчувати, адже в майбутньому вона може мати серйозі наслідки для людини. Так сталося, що коли я навчалася в школі, то була і в ролі булера, і в ролі свідка, і в ролі жертви цькування. Повірте, щоразу це різні відчуття, але психологічна травма залишається в усіх випадках», – зазначила Іванна Желізна.

Упродовж заходу школярі задавали різноманітні запитання, моделюючи  конкретні життєві ситуації: як протидіяти булінгу з боку вчителів, яка відповідальність за груповий булінг, чи можна вважати цькуванням образливі висловлювання про однокласників тощо. Відповідаючи на запитання дітей, Іванна Желізна ділилася й робочими моментами у спілкуванні з клієнтами системи БПД.

 

«Я працюю консультантом у контактному центрі безоплатної правової допомоги, тож нам щодня телефонують різні люди. Щодо булінгу – то найчастіше дзвонять батьки дітей, котрі зазнали цькування. Ось нещодавно в розпачі зателефонувала мама дитини, яку постійно ображають і бють у школі. Жінка не стримувала сліз…Тому, якщо ви стали свідком булінгу, потрібно негайно втрутитися і припинити цькування. Після цього – повідомити керівництво навчального закладу про таку ситуацію і вимагати вжити заходів щодо припинення булінгу. Також можна звертатися й до Національної поліції України. Варто пам’ятати, що за булінг передбачена відповідальність», –   наголосила юристка.

На завершення заходу комунакатор Тарас Лазарук розповів старшокласникам про реалізацію системою БПД разом із партнерами «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та умови її застосування. А ще ліцеїсти отримали буклети про право дітей на безоплатну правову допомогу.