назад

В Чернігові відбулася зустріч з рідними полонених з Чернігівщини

Сьогодні директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко спільно з керівництвом Чернігівської обласної військової адміністрації, представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, партнером – Регіональним Координатором у Чернігівській області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Євгенієм Артюхом взяли участь в робочій зустрічі і поспілкувався з рідними полонених з Чернігівщини.

За 9 місяців повномасштабного вторгнення звільнено з російського полону 1391 осіб. Серед них – цивільні та військові з Чернігівщини.
Процес ідентифікації та обміну наших громадян – процедура тривала і дуже складна. Першочергово тому, що країна-агресорка не дотримується Женевської конвенції і взагалі має мінімальні залишки юридичного права та всього людського.

Коло питань досить широке: від загальної процедури до індивідуальних випадків; від особливостей розмови з російськими спецслужбами, які виходять на зв’язок, до особливостей поведінки звільнених.

Життя не стоїть на місці і питання які також цікавили рідних полонених це і питання щодо порядку отримання нового свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта), порядку отримання паспорта громадянина України, порядку притягнення до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство, підстав і порядку звільнення з військової служби, порядку оскарження висновків військово-лікарської комісії, правових наслідків визнання шлюбу недійсним, порядку поділу спільного майна подружжя. З усіх питань було надано юридичні консультації.

Також всім присутнім було роз’яснено порядок реалізації суб’єктами визначеними ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” права на безоплатну вторинну правову допомогу.