назад

Чому ґендерна рівність важлива – обговорили під час засідання кіноклубу Docudays UA у Житомирі

Україна визнає та підтримує європейські цінності, серед яких ґендерна рівність займає особливе місце. Наша держава реалізує політику впровадження паритетних ґендерних відносин в усіх сферах. Питання рівності між чоловіками та жінками є актуальними та важливими.

Про це говорили, зокрема, 6 червня під час засідання кіноклубу Docudays UA, що діє при Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області.

Заступниця директора Регіонального центру Наталія Радушинська завітала до учнів ліцею №1 м. Житомира з фільмом «Джовані та балет на воді». Перегляд фільму перейшов у жваве обговорення. До заходу долучилася експертка – представниця ГО «КримSOS» Дар’я Гончарова.

«Багато людей бояться слова «ґендер» і не розуміють, в чому його відмінність від терміну «стать». Як правило, людині притаманно боятися того, чого вона не розуміє. Гендерні стереотипи сприяють негативним упередженням, які призводять до дискримінації», – зазначила Дар’я Гончарова.

Під час інтерактивної лекції діти  отримали відповіді на запитання:

  • що таке стать і ґендер, ґендерна рівність і дискримінація за ознакою статі?
  • чому гендерні стереотипи сприяють дискримінації?
  • яка ситуація з гендерною рівністю в українському суспільстві та світі?
  • чи існує зв’язок між гендерною рівністю і державною політикою, та чому важливе дотримання ґендерного паритету для побудови економічно розвиненої країни?

«Коли ми говоримо про стать, то маємо на увазі біологічні характеристики, притаманні жінкам і чоловікам від народження. Вживаючи термін «ґендер», ми маємо на увазі  соціальні ролі, які обираємо під час життя, співвідношення сил між жінками й чоловіками у різних його сферах. Ґендерна рівність означає, що всі люди матимуть однакові можливості для самореалізації в усіх сферах життя», – пояснила Наталія Радушинська.

Особи, які постраждали від ґендерно обумовленого насильства, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.