назад
06.06.23

Заходи під відкритим небом, правові ігри, конкурси малюнків та квести: як система БПД підвищує правову обізнаність учнівської молоді

 Всі ми родом з дитинства – переконані  фахівці системи БПД, адже  однією із  ключових аудиторій під час правопросвітницьких заходів є діти. Комунікація з такою  аудиторією вимагає досить креативного та нестандартного підходу  роботи, тому вже традиційно День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою.

Щороку в цю дату працівники системи БПД організовують для дітей різноманітні правознавчі вікторини, квести, ігри та інші інтерактиви.

Так, у Машівці, що на Полтавщині,  до Дня захисту дітей юрист бюро правової допомоги Максим Дворовенко у співпраці з центром соціальних служб Машівської селищної ради підготували ряд розважальних заходів.

Під час заходів малеча мала змогу проявити свої правові знання в інформаційно-просвітницькому квесті «Я знаю свої права». Діти в ігровій формі вивчали свої права, а на підтвердження цих знань кожен з маленьких учасників отримав паспорт прав дитини. Окрім цього, говорили й про обов’язки, адже, як кажуть – права однієї людини завершуються там, де починаються права іншої.

Під час змагань дітям необхідно було пройти 5 локацій, на кожній з яких вони в ігровій формі виконували завдання правового характеру.

«Для нас дуже важливо, щоб діти знали свої права і поважали права інших, змогли знайти вихід з різних життєвих ситуацій, а також розуміли, як можна вирішити те чи інше юридичне питання чи до кого звернутися за допомогою», – зазначив Максим Дворовенко.

Яскравими та неймовірно прекрасними малюнками прикрасили центральний парк учасники заходу. Всі роботи були різноплановими, яскравими, юні художники продемонстрували свою уяву та неабиякий художній талант та знання своїх прав.

Діти отримали безліч нових вражень та позитивних емоцій. Об’єднавшись у веселій грі, вони мали можливість проявити себе творчо, інтелектуально, гуртом долати перешкоди, виконувати завдання, і найголовніше, зрозуміли, що результат залежить не від когось одного, а від взаємодії всіх членів команди.

З нагоди відзначення Дня захисту дітей фахівці Первомайського місцевого центру провели низку  заходів.

Так, завідувачка Сахновщинського  бюро правової допомоги, Харківщини  Людмила Клімова  разом з наймолодшими читачами Сахновщинської дитячої бібліотека провела гру «Правова розминка», під час якої діти змагались у  знанні власних прав, згадували обов’язки  та  тренувались у  вирішенні побутових  правових ситуацій,.

«Діти – це майбутнє України. Система безоплатної правової допомоги в Україні є однією із державних інституцій, які стоять на варті прав та інтересів дітей. Вони мають жити  щасливим життям: в безпеці, в любові, в світі, де з неба падають сонячні промінчики, а не летять ворожі ракети!»,- зазначила Людмила Клімова.

Не залишилися без уваги юристів і віддалені старостинські округи Харківщини, де юристка Лозівського бюро правової допомоги Анастасія Кушнір провела захід на тему: “Права дитини. Моє правове дерево”. Учасники створювали дерево прав, прикрашали його листочками прав та квітками обов’язків, обговорюючи  розповідь юристки про історію виникнення свята Міжнародного дня захисту прав дітей.

У онлайн-режимі школярі Харківщини також спілкувалися  з юристами, переглядали презентацію про права дітей та шляхи їх реалізації. До розмови  також  долучились  і  запрошені  експерти  –  начальник відділу молоді та спорту Управління освіти, молоді та спорту Лозівської міської ради Харківської області Євгеній Шульженко, який розповів про реалізацію молодіжної політики у Лозівській громаді та інспектор сектору пробації Владислав Білоус, який зазначив, що обов’язки батьків невіддільні від прав дітей, їх невиконання переслідується законом.

З нагоди відзначення Міжнародного дня захисту прав дітей, фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна спільно завідувачем відділення соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Вікторією Твердохліб та працівниками публічної бібліотеки імені А. Михайленка Карлівської міської ради провели захід під відкритим небом «Для дітей і про дітей».

Фахівчиня розповіла малечі, що кожен з нас – частинка суспільства і наскільки гармонійне буде наше співіснування, залежить у більшості випадків тільки від нас, як особистостей. Людина від народження наділена правами, а з часом, у процесі життя, після досягнення встановленого законом віку, набуває здатності – мати обов’язки на нести відповідальність за свої дії.

«Всі люди різні. У кожної свій неповторюваний характер, звички, потреби, погляди. І саме їх вона вважає найбільш правильними, корисними і природними – така вже людська натура. Тому, звички і потреби однієї людини легко можуть призвести його до конфлікту з іншою людиною, якій вони чомусь можуть не подобатись. Саме тому нам потрібні чіткі і зрозумілі правила, обов’язкові для всіх громадян нашої держави. Щоб кожна людина знала і зрозуміла, яка поведінка допустима, а яка ні, що вона може робити, а що вже є правопорушення і спричинить адміністративну, а то й кримінальну відповідальність» – додала Сніжана Вітюгіна.

Також, щоб ознайомлення малят з правами та обов’язками було доступним і цікавим фахівчиня використала знайомі дітям казки. Казкові персонажі та знайомі ситуації допомогли дітям  зрозуміти, що буває, коли трапляються різноманітні порушення. Діти із цікавістю аналізували кожен випадок, визначали винуватців і постраждалих, з допомогою дорослих робили висновки.

Фахівчиня Богодухівського  місцевого центру Дар’я  Москаленко долучилася до програми присвяченої Міжнародному дню захисту дітей, організованої керівництвом Сіннянського сілького клуб-філія на території Сіннянського старостинського округу.

Під час заходу діти дізналися про свої права, такі як: право на життя, на освіту, на здоров’я, на відпочинок і дозвілля та інші, які закріплені в Основному Законі нашої держави – Конституції України, а також у міжнародних нормативно-правових документах: Декларації прав дитини, Конвенції ООН про права дитини. Крім цього, поговорили про те, які є в них обов’язки: поважати оточуючих людей, не створювати ситуацій, які можуть призвести до порушення закону та тощо.

Для закріплення отриманих знань, дітям запропонували розважальні ігри, цікаві конкурси в які вони залюбки пограли та отримали невеличкі призи.