назад

На Івано-Франківщині промоніторили стан дотримання прав людини в місцях несвободи

«Результати моніторингових відвідувань місць несвободи в Івано-Франківській області та перспективи покращення стану дотримання прав людей» – тема онлайн зустрічі  за участі представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в місцях несвободи Віталія Нікуліна,  представника Уповноваженого  Верховної ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко, виконавчого директора ГО «Україна без тортур» Костянтина Автухова, заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко, представників установ, до яких було здійснено моніторингові візити, представників регіональних органів влади та правозахисників. Долучився до заходу і директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області  Михайло Євчук.

Декілька місяців тому в Івано-Франківській області ГО «Україна без тортур» організувала перший за декілька років кластерний візит, який охопив 12 місць несвободи.  Здійснювали візити 11 моніторів Національного превентивного механізму (НПМ) та 9 працівників Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Нині ж під час онлайн зустрічі учасники обговорили стан виконання рекомендацій за результатами моніторингових відвідувань місць несвободи в Івано-Франківській області.

Після короткої презентацій результатів відвідувань, виступили представників установ та керівників органів влади. Так, очільник системи безоплатної правової допомоги Івано-Франківщини у своєму виступі підкреслив, що фахівці БПД у тісній взаємодії з правоохоронними органами стежать за дотриманням прав громадян.

«Ми регулярно проводимо робочі зустрічі з представником Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Нацполіції в області, реагуємо на  звернення громадян, про порушення дотримання права на надання безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначив  директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області  Михайло Євчук.

Обговорення результатів моніторингових візитів та виконання усунення виявлених недоліків чи порушень дозволило учасникам зустрічі ознайомитись з конкретними ситуаціями та проблемами. Після кожного виступу присутні  висловлювали ідеї та рекомендації  покращення стану дотримання прав людей в місцях несвободи.

В свою чергу, представник Уповноваженого  ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Євгеній Мнишенко та заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко відзначили належну роботу системи безоплатної правової допомоги області щодо захисту прав громадян.