назад

На Житомирщині юристи та адвокати, що співпрацюють з системою БПД, працювали над механізмами захисту прав ВПО

В умовах воєнного стану в людей, яким довелося покинути домівку через бойові дії, виникає багато проблем соціально-правового характеру на новому місці проживання. Щоб підвищити якість правової допомоги, яку надають фахівці системи БПД внутрішньо переміщеним особам, у Житомирі відбувся тренінг «Нормативно-правове регулювання та практичне вирішення окремих проблем захисту ВПО». Захід організували спільно Координаційний центр з надання правової допомоги та Благодійний фонд «Право на захист».

Основною метою тренінгу стала розробка алгоритму дій з розвʼязання актуальних для вимушених переселенців питань. І хоча кожен випадок дуже індивідуальний, базові знання та досвід колег допоможуть знайти оптимальні способи вирішення кожної проблеми.

Протягом дня юристи та адвокати, які співпрацюють з системою БПД Житомирщини, разом з представниками БФ «Право на захист» розробляли механізми вирішення проблем ВПО, ділилися власним досвідом, вивчали нормативно-правову базу, яка визначає права та обов’язки ВПО, обговорювали психологічні аспекти роботи з переселенцями.

«Впевнений, що всім присутнім на тренінгу довелося в той чи інший спосіб стикнутися з проблемами переселенців, а у ході особистого спілкування ще й відчути напругу, у якій доводиться жити людям, позбавленим житла, роботи, грошей. Сьогоднішній захід пройшов дуже злагоджено і плідно, адже всіх об’єднали бажання дізнатись про нові ефективні способи захисту прав переселенців і готовність ділитися власним досвідом», – зазначив виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

За словами заступниці директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталії Радушинської, працівники центрів з надання БВПД доволі часто допомагають внутрішньо переміщеним особам вирішувати проблемні питання, тож юристи вже мають багатий досвід. Проте ще чимало моментів потребують додаткових знань. Тому такі зустрічі є дуже важливими, адже кожен візьме від них щось корисне та цікаве саме йому.

Тренінг став корисним для всіх учасників заходу, юристи та адвокати отримали нові знання та досвід, що позитивно вплине на якість надання правової допомоги переселенцям.