назад
07.06.23

Правова підтримка внутрішньо переміщених осіб у Кам’янському

У Кам’янському прихисток знайшло багато внутрішньо переміщених осіб, тому представники секретаріату уповноваженого Верховної ради України з прав людини постійно перевіряють належність умов проживання осіб, які перемістились з тимчасово окупованої території та територій, де ведуться активні бойові дії. До таких візитів долучаються і фахівці  системи безоплатної правової допомоги. Такі  обстеження  мають на меті виявити порушення прав внутрішньо переміщених осіб.

«У разі виявлення порушення прав людей, Омбудсмен вживає передбачені законом заходи для вирішення питання». –  говорить фахівчиня відділу прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України Департаменту моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини Наталя Тимошенко.

Під час візиту  фахівці відвідали 4 гуртожитки, в яких проживають ВПО та Комунальне підприємство «Новий квартал» (транзитне містечко) Кам’янської міської ради.

Окрім моніторингу  дотримання прав внутрішньопереміщених осіб хвилювали і питання правового характеру. Допомагали їх вирішувати директор Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Дишлюк та фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Марія Ростова. Наразі для ВПО актуальні питання: відновлення втрачених документів; укладення договору на проживання; отримання компенсації за зруйноване майно; оплати за проживання внутрішньо переміщеними особами; компенсації за проживання для внутрішньо переміщених осіб, тощо.

Фахівчиня центру Марія Ростова поінформувала усіх внутрішньо переміщених осіб про порядок отримання компенсації за зруйноване майно. Також було розповсюджено буклети з контактами бюро правової допомоги та телефоном гарячої лінії.

«Поспілкувавшись з внутрішньо переміщеними особами ми виявили їх проблеми та потреби, тому  будемо допомагати вирішувати   життєві проблеми  ВПО  у правовому полі», – констатує директор Центру Андрій Дишлюк.