назад

Фахівці системи БПД Сумщини долучилися до створення дорожньої карти для протидії сексуальному насильству в умовах воєнного конфлікту

Фахівці системи БПД Сумщини під час спільного круглого столу з представниками слідчого управління Головного управління Національної поліції в Сумській області, галузевих відділів  обласної прокуратури та слідчими відділу Управління Служби безпеки України в Сумській області напрацювали дорожню карту для протидії сексуальному насильству в умовах воєнного конфлікту та обговорили питання забезпечення ефективного розслідування таких злочинів та притягнення до відповідальності за їх скоєння.

 

Розслідування фактів сексуального насильства в умовах конфлікту – складне завдання, зі своїми особливостями та викликами. Серед яких і  безпековий фактор, і можливість доступу до інформації. Проте головною перешкодою є людський страх звернутися до правоохоронних органів чи органів юстиції через загрозу відплати або можливість осуду. Отож, головний принцип при наданні правової допомоги постраждалим від насильства – не нашкодити, – наголосила очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Отож, щоб  не допустити замовчування цих злочинів та  підвищити ефективність надання правової допомоги постраждалим, фахівці системи БПД визначили ряд кроків у спільній міжвідомчій дорожній карті. Серед яких:

  • Подолання страхів і табу, через підвищення рівня правової обізнаності населення. Зокрема, через поширення у територіальних громадах Сумщини матеріалів інформаційної кампанії Координаційного центру з надання правової допомоги щодо СНПК та приділення особливої уваги деокупованим територіям області.
  • Підвищення кваліфікації юристів системи БПД Сумщини та адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу у регіоні, з питань СНПК, після розроблення спільної програми тренінгів з партнерськими організаціями.
  • Узгодження порядку перенаправлення клієнтів системою БПД Сумщини до слідчих відділу УСБУ в Сумській області, слідчих слідчого управління ГУНП в Сумській області та галузевих відділів обласної прокуратури.
  • Сприяння міжвідомчій комунікації для узгодження контактів (джерел), що можуть повідомити про злочин, зокрема, це можуть бути старости територіальних громад.
  • Узгодження плану дій щодо забезпечення безпеки та захисту всім особам, які беруть участь у процесі розслідування, зокрема, інформаційної безпеки шляхом доступу до розкриття відповідних кейсів справ через інформаційні канали.

Реалізація такої дорожньої карти вимагатиме сумісних зусиль з боку держави, міжнародних організацій та громадськості. Система БПД, в межах своєї компетенції, стане тою самою об’єднуваною ланкою, яка допоможе дотримати баланс, коли держава не може повністю перекласти цю функцію на громадське суспільство, адже воно не має всіх інструментів, необхідних  для повного забезпечення потерпілих, а влада має відповідні зобов’язання, – підсумовувала заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.

По завершенню обговорення відбулось представлення підсумків круглого столу у вигляді резолюції із конкретними кроками у напрямку протидії сексуальному насильству та відповідними рекомендаціями органам влади.