назад

Мобільна правова допомога для жителів сільських громад Харківщини

Робота консультаційних пунктів доступу до БПД дозволяє значно спростити доступ до правової допомоги  для соціально вразливих верств населення, а також осіб, які проживають або перебувають у віддалених населених пунктах, зокрема в сільській місцевості, віддалених районах міст. Такі  пункти діють на постійній основі й сфокусовані на наданні правової допомоги працівниками системи безоплатної правової допомоги.  Робота таких пунктів доступу до БПД забезпечується завдяки тісній співпраці  фахівців  місцевих центрів, бюро правової допомоги та представників органів державної влади, ОМС, сільськими, селищними, міськими головами, керівниками установ (організацій, закладів) тощо.

«В умовах воєнного стану такі  точки доступу до безоплатної правової допомоги дають   громадянам змогу отримати консультацію  юристів, роз’яснення норм чинного законодавства та  роздаткові матеріали системи БПД не відвідуючи особисто  місцеві центри  та бюро правової допомоги. А ще такі виїзди в партнерські у станови для працівників системи БПД є можливістю ефективно комунікувати з партнерами, реалізовувати спільно низку корисних та необхідних для громад проєктів» – переконані фахівці системи БПД Харківщини.

Прикладом такої ефективної взаємодії громад та фахівців системи БПД   є  залучення юристів до роботи «мобільного офісу» Центру надання адміністративних послуг Лозівської міської ради, що на Харківщині.

Так, у лютому 2022 року, за декілька днів до початку збройного повномасштабного вторгнення рф, юристи Первомайського місцевого центру, завдяки  домовленості з міською владою, долучились до роботи «мобільного офісу» Центру надання адміністративних послуг Лозівської міської ради, здійснюючи виїзди разом з фахівцями ЦНАПу до старостинських округів Лозівської громади. В зв’язку з воєнною агресією росії робота «мобільного офісу було» призупинено і поновлено на початку квітня поточного року згідно затвердженого графіку.

У квітні-травні фахівці центру знову продовжили співпрацю з «мобільним» офісом  ЦНАПу та відвідали у його складі  всі старостинські округи Лозівської громади, нагадуючи  про умови та порядок надання безоплатної правової допомоги як посадовцям органів місцевого самоврядування, так і жителям сіл юристи розповідали про поширені актуальні правові проблеми містян та шляхи їх вирішення за допомогою системи безоплатної правової допомоги, а головне, консультували «на місці» численних мешканців віддалених сіл.

За два місяці юристами відвідано шістнадцять старостинських округів громади, прийнято близько півтори сотні осіб, їм всім надано правову допомогу з різноманітних  правових питань.

«Дуже зручно прийти на прийом до фахівців ЦНАПУ і одночасно отримати безкоштовну правову консультацію від державних юристів. І – нікуди не треба їхати, витрачаючи час і гроші,  якщо все можна вирішити на місці»,- задоволено коментують сільські жителі  громади.