назад

День адвокатури на Сумщині: нескореність та плани на майбутнє

У грудні 2002 року Президент України підписав Указ № 1121/2002 про встановлення в Україні професійного свята – Дня адвокатури, який відзначається щорічно 19 грудня. Цьогоріч – це свято з присмаком волі та справедливості в серці.
У день адвокатури керівництво Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області привітало адвокатську спільноту та адвокатів, які співпрацюють із системою БПД – вручили подяки Координаційного центру з надання правової допомоги і подяки голови Сумської обласної державної адміністрації.


Попри війну, що триває вже понад дев’ять місяців, система безоплатної правової допомоги працює.

За словами оцільниці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко: “на Сумщині люди продовжують отримувати первинну правову допомогу, не припинялося й надання вторинної правової допомоги. Адвокати представляють громадян у суді, захищають їх, допомагають складати позовні заяви та інші документи. Діючих контрактів адвокатів, які співпрацюють із системою БПД Сумщини зараз 187, із Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області укладено 114 контрактів”.

Адвокатам системи БПД тепер доводиться долати багато додаткових труднощів — це заборона пересування містом під час комендантської години, повітряні тривоги, нестабільна робота громадського та міжміського транспорту, а також обмеження відвідування слідчого ізолятора та ізолятора тимчасового тримання тощо. Та вони успішно справляються, що підтверджується цьогорічними статистичними даними:

  • Виправдувальні вироки та закриті провадження – 15.
  • Звільнення від кримінальної відповідальності – 299.
  • Призначення мінімальних, альтернативних покарань та звільнення від відбування покарання з випробуванням – 36.
  • Перекваліфікація злочинів та зменшення обсягів обвинувачення – 14.

 

“Метою встановлення свята є визнання великого суспільного значення цього правозахисного інституту в Україні. Адже те, наскільки ефективна діяльність адвокатури, є чітким показником рівня демократії в держави, політичної та економічної стабільності, зараз, як ніколи”, – наголосила під час привітання заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.


Виключними повноваженнями адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, є захист осіб у кримінальному процесі. Цьогорічні досягнення адвокатів у захисті клієнтів відзначені подяками Координаційного центру з надання правової допомоги і подяками голови Сумської обласної державної адміністрації.