назад

На жаль, проблема домашнього насильства сьогодні є досить актуальною для нашого суспільства.

Повномасштабна війна, яка наразі триває в Україні, тільки загострює ситуацію, адже, постраждалі від такого насильства не звертаються за допомогою, мовляв, не на часі.

Тому, аби привернути увагу до цієї проблеми, в рамках акції «16 днів проти насильства», яка діяла в Україні, завідувачі  секторів бюро та фахівці Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели ряд правопросвітницьких заходів в різних куточках Чернігівької області.

Такі правопросвітницькі заходи проводились для осіб, які перебувають на обліку в Менській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості.

Принципи рівності та недискримінації закріплені як в міжнародному, так і в національному законодавстві, згідно яких всі люди є вільні і рівні у своїх правах і гідності, незалежно від їхнього віросповідання, соціального становища, статі або кольору шкіри.

В рамках правопросвітницького заходу фахівці Менського місцевого центру з надання БВПД розповіли про Декларацію принципів терпимості, зазначивши при цьому, що ці принципи закріплені в Загальній декларації прав людини, яка проголошує неприйняття усіх форм дискримінації та насильства.

Учасникам заходу пояснили, що домашнє насильство завжди має свої ознаки – це умисна дія, що призводить до шкоди фізичному або психічному здоров’ю людини та може відбуватися не тільки між дружиною і чоловіком, а й між дітьми та батьками, йому можуть підлягати літні люди чи співмешканці.

Більшість людей асоціює таке насильство з побиттям, стусанами чи нанесенням тілесних ушкоджень. Проте, розрізняють 4 види домашнього насильства – фізичне, економічне, психологічне та сексуальне. Слід зазначити, що психологічне насильство супроводжує всі інші форми домашнього насильства.

Під час зустрічі присутні дізнались про такі спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, як терміновий заборонний припис і обмежувальний припис стосовно кривдника. Було зазначено, що в Україні  для попередження цього явища прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», окрім того, новою сходинкою у боротьбі з насильством стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції, яка набрала чинності 1 листопада поточного року.

До відома учасників заходів було донесено інформацію  стосовно того, що варто зробити та куди звернутись за допомогою, якщо особа стала жертвою або свідком такого насильства.

Також, про виявлення ознак чи фактів, що можуть вказувати на вчинення домашнього насильства та алгоритм дій постраждалої особи говорили у Відділі-служби у справах дітей Коропської селищної ради.

Під час інформаційно-роз’яснювальної зустрічі з працівники установи, дізнались про  певні аспекти, що стосуються виявлення фактів та подальших дій постраждалої особи від домашнього насильства.

Загалом зазначалось,  що алгоритм дій осіб, які потерпають від домашнього насильства може бути різним в залежності від ситуації та обставин, проте, є декілька основних правил та рекомендацій, дотримуючись яких можна попередити вчинення такого насильства.

Якщо ситуація вдома загострюється, необхідно заздалегідь підготувати так званий «план безпеки»: не залишатися вдома; знайти місце, де можна перечекати небезпеку; спакувати документи та речі першої необхідності; домовитися із сусідами про кодове слово для небезпечної ситуації; пояснити дітям, як діяти в такій ситуації тощо.

У разі, коли особа таки стала жертвою домашнього чи фізичного насильства варто першочергово викликати поліцію та звернутися до лікаря у травмпункт або до судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості, після чого скласти письмову заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Про запобігання та протидію домашньому насильству  розповідали учасникам відкритого простору “Знай свої права” у межах блоку “Безоплатна правова допомога” Школи активного переселенця Наталія Довбня, завідувач сектору “Новгород-Сіверське бюро правої допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД.

Присутніх проінформували про основні положення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», звернула увагу на питання  відповідальності за його вчинення, права постраждалої особи, та зазначила, що особи, постраждалі від домашнього насильства, є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Зустріч пройшла у межах проєкту “Нова громада – друга домівка”, який реалізовує ГО “Деснянська ліга натуралістів” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

У  Міжнародний день толерантності  в  КУ «Територіальний центр  соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» у місті Сновськ пройшов  правопросвітницький захід, в рамках  якого присутні дізнались про вжиття заходів щодо попередження та виявлення  насильства відносно людей похилого віку.

Також, в рамках акції,  про захист прав осіб з інвалідності говорили в Комунальній установі «Менський міський центр соціальних служб» Менської міської ради,  Коропській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості, Семенівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та  Корюківській публічній бібліотеці.

Без дотримання прав людини, які найчастіше називають конституційними правами, тобто такими, що закріплені в конституціях держав, неможливе нормальне існування та розвиток людини в суспільстві.

На завершення акції, завідувачами секторів бюро та фахівцями Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було проведено ряд заходів приурочених до  Міжнародного Дня прав людини.

Такі заходи пройшли у  Менській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості,  Новгород-Сіверській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Чернігівській області та  Семенівській Міській раді. Окрім того, в переддень свята головний юрист відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД Лариса Омельяненко дала інтерв’ю для команди випуску відео-новин Менщини «Громада сьогодні».