назад
02.12.22

День людей з інвалідністю: доступність до безоплатної правової допомоги мешканців громад Сумщини

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Напередодні цієї дати  очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко за домовленістю з директоркою Будищанського психоневрологічного інтернату Тетяною Савенко провела  виїзне консультування пацієнтів закладу та інформаційний захід  щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги.

“Відзначаючи Міжнародний день людей з інвалідністю, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дають змогу відчувати себе рівними серед рівних. Консультаційні пункти системи БПД Сумщини, дають змогу особам, які не мають можливості відвідати центр чи бюро правової допомоги, отримати консультації та роз’яснення юристів“, – наголошує очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

Розширення доступності до безоплатної правової допомоги для вразливих категорій осіб є основною метою фахівців системи БПД, що враховується при організації роботи консультаційних пунктів у приміщеннях спеціалізованих закладів. 

Один із таких пунктів працює на базі Будищанського психоневрологічного інтернату.

Серед питань, що цікавили громадян в рамках консультування наступні:

  • пенсійним забезпеченням та  обрахунком пенсії;
  • спадкуванням під час воєнного часу;
  • укладенням договорів довічного утримання;
  • оформленням договору дарування в умовах воєнного часу.

“Проведення Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя. Це день підведення підсумків зробленого, аналіз фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня”,  – акцентувала під час зустрічі із пацієнтами Будищанського психоневрологічного інтернату Олена Демченко.

Також очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області поінформувала під час заходу про те, як безоплатна правова допомога Сумщини може допомогти людям з особливими потребами.

На завершення візиту Олена Демченко провела робочу зустріч із директоркою Будищанського психоневрологічного інтернату Тетяною Савенко та обговорила правові потреби пацієнтів.

Висловлюємо щиру вдячність нашому партнеру ГО «Сумське громадське коло» в особі Ніни Чернявської.