назад

У місті Біла Церква стартувала всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

У місті Біла Церква стартувала всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», яка проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Особливого резонансу це питання набуває в умовах війни, бо ми маємо бути як ніколи єдиними, толерантними один до одного та допомагати близьким, рідним, оточуючим.

Під час вуличного інформування начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Антоніна Господаренко роз’яснювала про типи та форми домашнього насильства, ознайомлювала мешканців міста з допомогою, що надається жертвам домашнього насильства та механізмом її отримання. Говорили про функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб: денних центрів, кризових кімнат, притулків тощо.

Варто зазначити, що кампанія має на меті поширення інфор­мації про ці проблеми особливо серед молоді, оскільки насильство серед останньої охоплює широке коло дій — від знущань і бійок до більш важких випадків сексуального та фізичного примусу. Це та тема, про яку незручно говорити. Часто насилля називають “вихованням, турботою, особливістю характеру, звичайною сваркою”. Але все набагато серйозніше.

Тому особливу увагу приділили питанню адміністративної і кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства і проблемі його приховування.

«Кампанія має спонукати людей просто поговорити про насильство: у своїй родині, з партнером, з батьками та дітьми. Обговорити, чи є насильство у ваших стосунках, і що можна зробити, щоб його уникнути», — зазначила фахівчиня центру.

Під час зустрічей поширювались інформаційні матеріали, працівниця центру пояснила, як виявити прояви насилля, що робити, якщо ви, або хтось зі знайомих стали жертвами або свідками подібних ситуацій.

Зважаючи на загострення проблеми з повномасштабною війною рф проти України, наше завдання – сформувати здорове уявлення про моральність вчинків та корисні поради потенційній та реальній жертві.

Переконані, що такі заходи дозволять викорінити прояви насилля в нашій громаді, і ця робота триватиме.

Довідково: одним із найпоширеніших порушень прав людини є гендерне насильство. Дві третини українських жінок впродовж життя зазнавали психологічного, фізичного чи сексуального насильства, а 18% дівчат та жінок віком 15-49 років зазнавали насильства з боку інтимного партнера.