назад
02.12.22

513 адвокатів пройшли конкурс для співпраці з системою БПД

Підбито підсумки конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, у 15 областях України. За результатами конкурсу 513 адвокатів включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. На сьогодні у Реєстрі загалом 8 664 адвокатів.

Конкурс проходив у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Львівській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях з 20 вересня по 2 грудня 2022 року.

«Постійне проведення конкурсів з відбору адвокатів надзвичайно важливе для системи безоплатної правової допомоги. Особливо зараз, під час воєнного стану. У цих 15-ти областях, де цьогоріч проходив конкурс, збільшився попит на правову допомогу, зокрема на вторинну. Якщо у певних категоріях цивільних та адміністративних справ ми можемо залучати до надання правової допомоги наших юристів, то у кримінальному процесі виключно адвокати можуть захищати клієнта», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Для участі у конкурсі зареєструвалися 610 адвокатів, документи яких відповідають встановленим вимогам. Після перевірки поданих документів та відомостей учасники конкурсу були допущені до проходження дистанційного курсу «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги». Курс успішно пройшли 556 адвокатів.

Конкурсні комісії розглянули документи адвокатів та оцінили за критеріями стажу адвокатської діяльності, наявності або відсутності застосування до них дисциплінарних стягнень, а також результати проходження дистанційного курсу.

Другий етап конкурсу передбачав індивідуальні співбесіди адвокатів з конкурсною комісією. Ключовим при оцінюванні готовності адвокатів до надання безоплатної правової допомоги стала їх мотивація, а також емоційна врівноваженість, комунікабельність та вміння представити приклади надання правової допомоги.

У деяких регіонах конкурс адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, проходив у змішаному форматі – як офлайн, так і онлайн.

За результатами співбесід із конкурсними комісіями в регіонах 513 адвокатів включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (https://legalaid.gov.ua/advokatam/reyestr-advokativ/) .

Незважаючи на те, в якому регіоні адвокат проходив конкурс, він має право звернутися і укласти контракт з будь-яким місцевим або регіональним центром з надання БВПД на України (у тому числі декілька контрактів).