назад

Державні сервіси для осіб похилого віку: в Одесі юристи навчали студентів університету третього віку

Про доступність державних сервісів для осіб похилого віку йшлося на черговому занятті університету третього віку, що працює на базі Одеської національної наукової бібліотеки.

Юристка Одеського бюро правової допомоги № 1 Вікторії Шпендак зауважила на Державній програмі доступності та безбар’єрності, мета якої полягає в тому, щоб цифровий сервіс був доступний кожній людині, зокрема, для людей старшого віку та з обмеженими фізичними можливостями.

«Для багатьох українців сьогодні цифрові сервіси стали головним джерелом отримання інформації та послуг, при цьому люди старшого віку зазвичай мають проблеми із використанням сучасних технологій. Тому вкрай важливо проводити відповідні навчання та допомагати особам похилого віку підвищувати рівень свої цифрової грамотності», – зазначила Вікторія.

Під час заходу юристка розповіла про можливості порталу «Дія», зокрема про державні послуги, які можна отримати онлайн, серед яких видача пенсійного посвідчення, призначення та перерахунок пенсії, видача довідки про доходи пенсіонера, зміна способу виплати пенсії, подання заяви на субсидію і т.д. Ознайомитися з повним списком можна за посиланням. Аби продемонструвати як працює Дія, юристка допомогла присутнім завантажити застосунок на свої смартфони, переглянути перелік доступних онлайн-послуг та проконсультувала кожного з питань, які виникали під час ознайомлення з за стосунком.

Крім цього, фахівчиня зауважила на сервісах системи безоплатної правової допомоги, зокрема зазначила як можна отримати консультацію юриста дистанційно.

Нагадаємо, що отримати усну консультацію з вашого правового питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103

Якщо вам зручно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Тут зібрані усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua