назад

Як система БПД Сумщини сприяла фіксації воєнних злочинів

З моменту повномасштабного вторгнення рф, фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини інформували людей про порядок фіксації воєнних злочинів, перенаправляли постраждалих осіб до органів, які мають повноваження фіксувати воєнні злочини та надавали правові консультації, зокрема і стосовно компенсації за знищене майно.  Про це розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва під час круглого столу  «Документування воєнних злочинів: проблемні питання, можливості співпраці», який відбувся у межах спільної роботи громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини та регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області.

Перш за все, Валентина Волобуєва говорила про проблемні питання, з якими стикалися фахівці системи БПД Сумщини та адвокати, які з нею співпрацюють, зокрема забезпечуючи право на захист затриманим військовим рф.

З початку повномасштабного вторгнення ми не припиняли надавати правову допомогу. Доводилося й забезпечували право на захист першим затриманим військовим рф та призначали захисників  у межах чинного законодавства, – розповіла на початку дискусії адвокатка.

Вона акцентувала увагу на порядку узгодження правових позицій з підозрюваною особою та адвокатом у справах кваліфікованих як воєнний злочин та порядку проведення першого конфіденційного побачення. Окремо зупинилася на питанні повноважень працівників системи БПД у фіксації воєнних злочинів.

Загалом, участь у обговоренні проблемних питань взяли регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області, представники прокуратури, експерти Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та представники ряд громадських організацій.

Так, очільниця приймальні УГСПЛ у місті Суми Наталія Єсіна детально проінформувала про досвід фіксації воєнних злочинів на теренах краю.

Аби жодне порушення прав людини не лишилось непокараним, сьогодні проводиться кропітка робота по фіксуванню цих фактів. Але вона потребує максимальної концентрації зусиль усіх, хто бере в цьому участь, як від державного так і неурядового сектору, – Наталія Єсіна.

На сам кінець, говорили про особливості фіксації воєнних злочинів на території прикордоння та про складнощі проведення воєнних експертиз у кримінальних провадженнях за фактами вчинення таких злочинів.

Довідково.  На кінець весни 2023 року Офіс генерального прокурора зареєстрував більше ніж 89 тисяч воєнних злочинів, вчинених росіянам з початку повномасштабного вторгнення. З цей період на території Сумщини відкриті 1104 кримінальні провадження по факту вчинення воєнних злочинів та визнано потерпілими внаслідок їх скоєння  3100 осіб.