назад

У Полтаві переселенцям розповіли про особливості отримання компенсації за зруйноване або пошкоджене майно

Після початку повномасштабного вторгнення  росії, сотні тисяч українців покинули свої домівки рятуючись  від  обстрілів чи руйнування своїх осель евакуювалися, щоб зберегти від небезпеки свої життя й життя своїх рідних і дітей.

Понад рік триває героїчне протистояння українського народу  окупанту, Захисники мужньо боронять нашу  державу, проте  війна принесла значні руйнування наших  міст та сіл, деяких — вщент. Сотні тисяч людей втратили дах над головою. Кожен, хто втрапив у таку біду, має знати, як отримати компенсацію за пошкоджене чи знищене майно.

Розуміючи важливість  інформаційно-роз’яснювальної роботи юристи системи БПД Полтавщини постійно  проводять заходи для осіб, які були вимушені покинути домівки та шукати порятунку у більш мирних регіонах.

22 травня набрав чинності Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». Цей Закон визначає правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, з дня набрання чинності Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року , а також правові засади створення та ведення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією проти України.

Саме обговоренню цієї надважливої для суспільства теми була присвячена зустріч юриста Полтавського бюро правової допомоги №1 Юрія Ночовного з відвідувачами Центру адаптації ВПО.

Громадяни, що вимушено покинули свої домівки і нерухоме майно яких було пошкоджено чи зруйновано під час агресії, дізналися від фахівця правової допомоги хто та за що зможе отримати компенсацію, яка компенсація передбачена за зруйноване або пошкоджене житло, хто має пріоритетне право на відшкодування, а також кому держава не буде відшкодовувати збитки.

«Відповідно до Закону, компенсацію надаватимуть виключно громадянам України і виключно за приватне майно у вигляді квартири або приватного будинку, садиби, незавершеного об’єкту будівництва з дозволом, де були зведені тримальні конструкції та зовнішня огорожа тощо. Крім того право на компенсацію мають об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлові кооперативи та управителі будинків, якщо йдеться про відновлення спільного майна». – наголосив юрист Юрій Ночовний.   

Нагадуємо, що в умовах війни найзручніший спосіб отримати консультацію – зателефонувати за єдиним номером 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України).

Звернутися за безоплатною правовою допомогою можна до Полтавського бюро правової допомоги №1 за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 у зручний час та у робочі дні з 9 до 18 години.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua