назад

Правила безпечного інтернету пояснювали підліткам на Житомирщині

Чому інтернет може бути небезпечним? Які різновиди цькування в мережі найбільш поширені? Як уникнути ризиків у соцмережах? На ці запитання вихованців Молодіжного простору Житомирщини відповідала завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька під час кінопоказу, організованого на платформі Коростишівського будинку дитячої творчості.

У світі, зокрема в Україні, постійно зростає кількість користувачів інтернету, тому питання безпеки в мережі стає ще більш актуальним. Особливої це стосується дітей. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом, то сьогодні має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування у всесвітній павутині.

Саме про це йшлося під час інформаційно-просвітницького заходу для вихованців Молодіжного простору Житомирщини, що відбувся на платформі Коростишівського будинку дитячої творчості. Для підлітків організували показ документальної стрічки про права людини з колекції Міжнародного кінофестивалю Docudays UA. Тема фільму – безпека в інтернеті.

Як експертку до перегляду запросили завідувачку Коростишівського бюро правової допомоги Наталію Кропивницьку.

Юристка зазначила, що сучасний інформаційний простір рясніє повідомленнями про знущання над дітьми через соціальні мережі, використання сервісів для сексуальної експлуатації дітей тощо.

«Такі слова, як кібербулінг, кібергрумінг, хейтинг, флеймінг, тролінг, фішинг, секстинг, хепіслепінг насправді не просто звичайний молодіжний сленг, а різновиди цькування, які поширені переважно серед дітей та підлітків», – звернула увагу присутніх Наталія Кропивницька.

Вона пояснила, що означають ці поняття, як протистояти цим явищам та вміти захистити себе чи друзів, а також розповіла про відповідальність за вчинення такого виду правопорушень.

За словами юристки, кінопокази виступають дієвим форматом правопросвітництва, адже те, що відбувається на екрані, завжди відгукується в думках та серцях глядачів. До того ж, коли йдеться про правові питання, то перегляд та обговорення документальних фільмів при вмілому модеруванні дозволяють краще зрозуміти небезпечні наслідки певних вчинків.