назад
30.05.23

У Житомирі запрацював «Барнахус» – центр соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства

Житомирщина стала шостим регіоном в Україні, де відкрили відділення соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали або стали свідками злочину, за моделлю «Барнахус». Ця модель передбачає створення в одному місці необхідних умов для надання дитині медичної, психологічної, правової допомоги та має на меті убезпечити неповнолітню особу від травматизації.

Про це йшлося під час пресбрифінгу, який відбувся 29 травня у Житомирській обласній військовій адміністрації.

«Усі діти є субʼєктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Якщо дитина постраждала, батьки або інші її законні представники можуть звернутися по правову допомогу до системи безоплатної правової допомоги. Центр призначить захисника – адвоката, який може подавати клопотання, звертатися до органів поліції, прокуратури, зокрема щодо можливості опитування дитини саме у відділенні «Барнахус». «Барнахус» – це одночасно і приміщення, і методологія, яка передбачає співпрацю всіх стейкхолдерів, які залучені до розслідування кримінальних правопорушень стосовно дітей», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, виступаючи під час брифінгу.

Нині «Барнахус» вважається однією з найбільш ефективних моделей захисту дитини від насильства та подолання наслідків насильства. Такий центр – це насамперед дружнє середовище, у якому завдяки співпраці різних інституцій – правоохоронних органів, правозахисників, кримінального судочинства, служб захисту дітей, медичних працівників і працівників сфери захисту психічного здоров’я – постраждалим дітям забезпечуються ефективний захист та правосуддя, а також мінімізуються наслідки травматизації дитини.

За словами керівника Житомирської обласної прокуратури Олександра Білошицького, за півтора року від кримінальних правопорушень в області потерпіло 500 дітей, з них 80 – від сексуального насильства, ще 87 вчинили злочини. Більшість кримінальних правопорушень, потерпілими від яких є діти, мають латентний характер та вчиняються в умовах неочевидності, тож за таких обставин їхні покази часто є основним і єдиним доказом у кримінальному провадженні.

Щоб свідчити, дитині доводиться окремо приїжджати до прокуратури, її кілька разів допитують слідчі, згодом дитина має працювати з психологом.

«Все це збільшує травму, яку отримала дитина внаслідок насильства, яке вона пережила. Для того, щоб дитину убезпечити від цього, і була розроблена й запроваджується в Україні модель «Барнахус»», – пояснила Представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання прав дітей, сімʼї, молоді та спорту Ірина Суслова.

Впровадження моделі «Барнахус» покликане забезпечити:

  • безпечне середовище потерпілій дитині або дитині-свідку;
  • умови для отримання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, забезпечення інших потреб й інтересів дітей в одному місці;
  • атмосферу, яка допоможе уникнути повторної травматизації під час здійснення необхідних дій у межах кримінального процесу.

У Житомирі відділення «Барнахус» обладнане всім необхідним для досягнення зазначених цілей. Туті є кімната очікування, кімната, де дитину опитує психолог, а також медичний кабінет, де дитина може пройти медичне обстеження.

Треба зазначити, що це вже не перший пілотний проєкт, спрямований на захист інтересів дітей, у якому бере участь система безоплатної правової допомоги.

«Сьогодні ми говоримо про «Барнахус». Також декілька років реалізується пілот з відновного правосуддя. Починається пілот із залучення психологів у кримінальному процесі. І я сподіваюся, що подальший розвиток цих проєктів дасть можливість надавати правову допомогу дітям, незалежно від того, в якій ситуації вони опинилися», – наголосив Олександр Баранов. 

Довідково. Проєкт «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» імплементується «Право на здоров’я»(HealthRight International) в Україні за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН в Україні UNICEF Ukraine та у співпраці з МКР.

​​Впровадження моделі почалося в 2020 році й станом на кінець травня 2023 року такі центри вже працюють у Вінницький, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській областях, а також у Києві. Через війну діяльність центру в Миколаєві тимчасово призупинили.