назад
30.05.23

Як дитині отримати безоплатну правову допомогу: приклад успішного вирішення конфлікту після звернення до контактного центру системи БПД

Незалежно від того, з якою саме правовою проблемою зіткнулася дитина, вона може звернутиcя до системи безоплатної правової допомоги у будь-який зручний для себе спосіб, зокрема, набравши номер контактного центру 0 800 213 103. Так, лише у цьому році такою можливістю вже скористалися 34 дитини,  а в 2022 році – 142.

Отож, яким чином система безоплатної правової допомоги може допомогти дітям? Розберемо на конкретному прикладі.

Нещодавно на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги звернулася неповнолітня дівчинка, яка повідомила, що її матір вчиняє відносно неї домашнє насильство, як фізичне, так і психологічне, та попросила допомоги. Під час спілкування з дитиною юрист розповів про її права та механізм вирішення конкретної проблеми.

Для оперативного реагування та якнайшвидшого забезпечення надання допомоги неповнолітній оператор контактного центру передав повідомлення про вчинення домашнього насильства за юрисдикцією до Броварського місцевого центру з надання БВПД.

Фахівчиня місцевого центру, керуючись Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі»,  повідомила про факт вчинення домашнього насилля відносно неповнолітньої службу у справах дітей та сім’ї і управління поліції за місцем проживання дитини.

Варто зауважити, що, отримавши повідомлення про факт вчинення домашнього насильства від дитини, фахівці системи БПД в обов’язковому порядку протягом доби інформують про це уповноважений орган Національної поліції та відповідну службу у справах дітей, – говорить начальниця відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству Координаційного центру з надання правової допомоги Діана  Бабаян.

Служба у справах дітей та сім’ї спільно з представниками ювенальної превенції протягом доби після отримання повідомлення про факт вчинення домашнього насильства  здійснили виїзд до місця проживання дівчинки, для належного реагування на повідомлення та проведення оцінки ризиків продовження чи повторного вчинення домашнього насильства. Під час виїзду поспілкувалися  з матір’ю та окремо з донькою. За результатом перевірки факту вчинення насильства не виявили, проте провели профілактичні бесіди і з матір’ю, і з дитиною, залучили до роботи з неповнолітньою та її матір’ю шкільного психолога. Сім’я наразі стоїть на профілактичному обліку служби у справах дітей та сім’ї.

Таке швидке й ефективне реагування на факт домашнього насильства пов’язане з налагодженою тісною співпрацею між  усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Завдяки цій взаємодії постраждалі обізнані про можливість отримання правової допомоги, вони не залишаються без підтримки та знають, що їх можуть захистити, – зазначила директорка Броварського  місцевого центру з надання БВПД Катерина Лиско.

Крім того, за словами Катерини Лиско, кількість звернень від дітей щороку зростає, цьому сприяє не лише ефективна взаємодія між організаціями, а й ефективна правопросвітницька робота системи БПД в учнівських колективах. Завдяки такій діяльності юристів діти знають, куди звертатися по допомогу, і впевнені, що  жодне їхнє звернення не залишиться без уваги.