назад
30.05.23

Фахівці системи БПД Полтавщини зустрілися з родинами зниклих безвісти військовослужбовців

З моменту повномасштабного вторгнення до юристів системи безоплатної правової допомоги звертаються родичі людей – як військових, так і цивільних, які зникли безвісти. Юристи консультують щодо алгоритму дій для розшуку людей, допомагають у підготовці відповідних звернень, зокрема до поліції. Важливе місце в комунікації з сім’ями зниклих безвісти займають  саме правопросвітницькі заходи, адже окрім юридичної складової вони несуть і функцію підтримки родин.

Задля налагодження ефективності такої взаємодії, днями директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий взяв участь у зустрічі з родинами зниклих безвісти військовослужбовців у приміщенні Полтавської районної військової адміністрації.

Під час зустрічі розглянули ключові проблеми, які виникають перед родинами зниклих безвісти, нагадали алгоритм повідомлень про зникнення, а також  розповіли, до яких правоохоронних органів та установ слід звертатися за вирішенням проблемних питань.

Очільник системи БПД  повідомив рідним зниклих про можливості системи безоплатної правової допомоги у наданні первинної, а за необхідності і вторинної  правової допомоги.

«Так у Полтавській області діє розгалужена мережа бюро правової допомоги, куди громадянин може звернутися за вирішенням своєї проблеми і юристи нададуть інформацію та роз’яснення, а також допоможуть скласти документи правового характеру. Таку допомогу надають юристи системи БПД, які працюють у 28 бюро правової допомоги та адвокати, які співпрацюють  з системою» – повідомив Олександр Черчатий.

За словами очільника Регіонального центру, у більшості випадків, серед тих, хто звертається до системи БПД з питань зниклих це жінки віком 31 – 50 років і вони потребують первинної правової допомоги, тобто отримання консультацій, роз’яснень, інформації та допомоги з документами.

Питання, які найчастіше хвилюють  клієнтів стосуються алгоритму  дій у разі зникнення особи безвісти, в тому числі за особливих обставин; порядку призначення та отримання виплат грошового забезпечення членами сімей військовослужбовців, зниклих безвісти; надання допомоги у складенні письмових звернень/заяв до державних органів влади з питань пошуку безвісти зниклих військовослужбовців  (зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Міністерства оборони України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, військових частин, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки);  порядку визнання особи безвісно відсутньою; прав, пільг та гарантій членів сімей та близьких родичів осіб, зниклих безвісти; порядку та переліку документів для призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника безвісти зниклої особи.

Зустріч відбулася за участі Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, представників Національної поліції України, Полтавського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, голів районної військової адміністрації та Полтавської районної ради.

По завершенню заходу  працював консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги юристи, де юристи Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Гречка та Юрій Ночовний надали правову інформацію, роз’яснення з питань, що  цікавили членів родин зниклих військовослужбовців.