назад

Доступ до правової допомоги мешканців Білопільщини в умовах війни

Повномасштабне вторгнення росії в Україну, без перебільшень, спричинило найбільшу в історії нашої країни житлову кризу. За даними обласних військових адміністрацій, станом на 1 вересня 2022 року, загальна кількість зруйнованих або пошкоджених об’єктів житлового фонду становить орієнтовно 135,8 тис. будівель, з них 119,9 тис. житлового фонду України припадає на приватні будинки*.

Зважаючи на актуальність тематики директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко та очільниця сектору Білопільського бюро правової допомоги Алла Усенко спільно з нашим постійним партнером БФ «Карітас Суми» для мешканців Білопільської територіальної громади провели правопросвітницький захід, під час якого розповіли про порядок отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно. 

“Вже тривалий час Білопільська територіальна громада перебуває в зоні активних бойових дій.  Але, незважаючи на складнощі, пов`язані з воєнним станом, фахівці системи БПД Сумщини продовжують працювати”, – наголосила очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

У рамках зустрічі учасникам надано правові консультації та роз’яснення. Присутнім роз’яснили про порядок отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно в результаті збройної агресії рф, а саме:

  • Хто має право на отримання грошової допомоги чи компенсації.
  • Порядок обстеження пошкодженого або зруйнованого житла.
  • Про розмір грошової допомоги.
  • Органи, уповноважені приймати рішення про надання грошової допомоги/компенсації.
  • Строки прийняття рішення про надання постраждалим грошової допомоги/компенсації.

“За результатами обстеження комісія складає акт у двох примірниках, один з яких надається заявнику або його представнику. У разі незгоди із висновком комісії з обстеження заявник має право на повторне обстеження або перегляд висновку комісією. Обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією рф, повинно бути проведене у строк не більше 30 календарних днів з моменту прийняття відповідного рішення”, – під час зустрічі відмітила фахівчиня сектору Білопільського бюро правової допомоги Алла Усенко.

По завершенню  заходу присутні мешканці Білопільської територіальної громади отримали тематичні інформаційні матеріали .

Також очільниця Регіонального центру Олена Демченко під час робочої зустрічі з міським головою міста Білопілля Юрієм Закорко обговорила подальшу співпрацю із системою БПД.

Висловлюємо щиру вдячність нашим постійним партнерам БФ «Карітас Суми» у допомозі проведення правопросвітницьких активностей на територіях, що знаходяться в зоні активних бойових дій.

Довідково: * інформація – https://bit.ly/3hdVfEz