назад

У Чернігові відбулася зустріч безпекових служб та представників громадськості в Чернігівській області

8 грудня 2022 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко  взяла участь у круглому столі на тему: «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні».

Відбулася презентація кейсів проєкту «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні», інструментів для підготовки інформаційних матеріалів на теми демократичного контролю, ситуативні вправи для розгляду проблем безпеки в українському та європейському контексті.

Учасники заходу обговорювали практику реалізації права на медичну допомогу в роботі силових структур та при виконанні службових обов’язків, які пов’язані із затриманням чи триманням осіб під вартою; поняття затримання, фактичний час затримання; належний облік фактів затримання осіб; проблеми при інформуванні центрів БВПД про випадки затримання осіб.

Також було проаналізовано негативні наслідки у випадках незаконного затримання не оформлених затримань, а саме: можливість недопустимих доказів в суді, порушення Статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , яка гарантує право кожного на свободу та особисту недоторканність.

У засіданні регіональної платформи взяли участь представники майже всіх силових відомств, а також громадських організацій та Регіонального центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області.

«Діалог безпеки» — це ініціатива з розвитку взаємодії між представниками правоохоронних органів, профільних громадських організацій та органів місцевого самоврядування для спільного вирішення актуальних безпекових питань.