назад

Дотримання прав затриманих: у Житомирі відбулось навчання для поліцейських

Забезпечення дотримання у відділах та відділеннях поліції прав затриманих осіб. Питання особистої безпеки при контакті з уразливими категоріями людей, зокрема наркозалежними, ВІЛ-інфекованими тощо. Про це говорили під час семінару-тренінгу «Дотримання прав уразливих груп населення та підвищення рівня обізнаності щодо ВІЛ/СНІД та ЗПТ працівників поліції». Участь у заході взяли працівники відділів та відділень поліції Житомирщини.

Організували тренінг представники Управління забезпечення прав людини НПУ.

Про порядок інформування центрів БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту, застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою учасникам тренінгу розповів начальник відділу Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олег Врублевський.

  • У Регіональних центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні цілодобово працюють чергові. Службові особи, які здійснюють затримання, забов’язані негайно інформувати центри БВПД про це. Після цього фахівці Регіонального центру протягом призначають адвоката, який прибуває до затриманого протягом двох годин, – розповів Олег Врублевський.

Протидія катуванням, жорстокому, нелюдському чи такому, що принижує честь та гідність поводженню. Дії поліцейських щодо забезпечення безперервності лікування затриманих, які є клієнтами замісної підтримувальної терапії. Найбільш поширені порушення, виявлені за результатами перевірок представниками УЗПЛ та рекомендації щодо їх усунення. Цим питання був присвячений виступ Уповноважених Голови Національної поліції України з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Вікторії Сельської та Євгена Виговського.

Міжнародні та національні стандарти дотримання прав людини в поліцейській діяльності, проаналізувавши їх схожі та відмінні аспекти. Окремо розглянути і питання відповідальності службових осіб за забезпечення затриманим умов, визначених чинним українським законодавством. Ці питання у своїй доповіді піднімав Віктор Чупров член ГО «Експертний центр з прав людини».

Лекція представників ГО «Перспектива» Олексій Котвицький та Віра Баранчук була присвячена особистій безпеці працівників поліції.

По завершенню навчання учасники отримали сертифікати про успішне проходження тренінгу.