назад

Як діяти, якщо знайшли помилку в документах ?

Які перешкоди виникають при наявності помилок у документах? Куди звернутися? Як має вчинити громадянин, який виявив таку невідповідність у правовстановлюючих документах? На ці та інші питання дала відповідь фахівчиня Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Луцик для педагогічного колективу Бабинської ЗОШ.

«У житті трапляються випадки, коли громадяни не можуть використовувати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них відомості про особу не відповідають записам у паспорті чи свідоцтві про народження або в інших документах», – зазначила Альона Луцик.

Що має зробити особа, яка виявила невідповідності в документах:

·       необхідно звернутися до державного органу, який видав відповідний правовстановлюючий документ, з проханням виправити виявлену в ньому помилку.

У разі, якщо державна установа, яка видала цей документ, не може виправити допущену в ньому помилку, або така установа ліквідована та архівні документи не збереглися, громадянин має право звернутися до суду з завою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Заяву про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа можуть подати:

· особа-власник документа, якій необхідно довести належність їй цього документа;

· спадкоємці померлої особи-власника документа для оформлення спадкових прав;

· утриманці померлої особи для одержання пенсії;

· інші особи, які зацікавлені у встановленні факту.