назад

Другий етап конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної допомоги, пройшов на Дніпропетровщині

Цього року 64 адвокати заявили про свій намір співпрацювати з системою БПД та взяли участь у конкурсі-відборі у Дніпропетровській області. 58 з них подолали перший етап, під час якого Комісія розглянула подані копії документів, оцінюючи їх за критеріями стажу адвокатської діяльності, наявності, відсутності застосованих до адвоката дисциплінарних стягнень та враховуючи результат проходження адвокатом дистанційного курсу. І 10 листопада відбувся другий етап – співбесіда.

Комісія, яку очолила виконуюча обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Ніна Тутова, у ході індивідуальних співбесід оцінювала кандидатів відповідно до встановленої методики та за наступними критеріями:

  • мотивація до надання безоплатної правової допомоги;
  • комунікабельність:
  • емоційна врівноваженість;
  • вміння представити приклади надання правової допомоги.

До складу комісії також увійшли начальник Південно – Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Іван Легостаєв,  старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю до отримання прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Урман, відповідні представники РЦ з надання БВПД у Дніпропетровській області та провідні адвокати регіону, що вже багато років співпрацюють з системою БПД.

Цього року значно змінився склад кандидатів, що беруть участь у конкурсі. Більшість з них – внутрішньо переміщені особи, що наразі мешкають на Дніпропетровщині, деякі, навіть, двічі. Але усі, майже без виключення, впевнені у своїх силах, добре вмотивовані досвідчені професіонали, готові надавати вторинну правову допомогу представникам незахищених верств населення. Думаю, спрацюємося!” – зазначила голова комісії в.о. директора РЦ з надання БВПД у Дніпропетровській області Ніна Тутова.

Війна внесла свої корективи у склад  конкурсантів.  Переважну їх частину представляли адвокати, що розпочинали свою практику у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Краматорську, Луганську, інших міст Донбасу. Також у конкурсі взяли участь адвокати із сусіднього Запоріжжя, де у зв’язку з близькістю бойових дій, конкурс було скасовано.

Мені та моїй родині, що у квітні виїхала з прифронтового Покровська, довелося розпочати нове життя у Дніпрі. Адвокатська справа була для мене дещо новою, але я вже відчуваю себе впевнено у цій професії. Участь у конкурсі, маю надію, надасть мені змогу надавати вторинну правову допомогу й значно розширити свою практику та опанувати новий досвід. Сам конкурс мені дуже сподобався: доступно, просто, прозоро”, – ділиться враженнями молода адвокатка Алла Назаренко.

Вплив війни на  склад конкурсантів відбилися цього року й на порядку проведення другого етапу конкурсу – співбесіді. П’ятеро учасників написали заяви про участь у конкурсі онлайн.

У приміщенні Південно – Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в м. Дніпро ми створили усі умови для проведення співбесіди в онлайн-форматі, чим пішли на зустріч конкурсантам,- розповідає секретар комісії конкурсу начальник відділу комунікацій та право просвітництва РЦ з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов, – Дійсно, не всі зараз можуть дістатися до обласного центру з віддалених куточків регіону. Також деякі, що вимушені були виїхати подалі від війни, перебувають навіть за кордоном, але збираються повертатися найближчим часом. Всі вони успішно пройшли співбесіду”.

Отже, два етапи конкурсу – відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної допомоги, відбулися. Тепер Комісії залишилося підбити підсумки. Результати Конкурсу будуть оприлюдненні  2 грудня 2022 року на офіційних сайтах Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги та Південно – Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).