назад
10.11.22

Про мовний закон – у День української писемності та мови

Про нові норми мовного закону, які збільшують присутність української мови у публічному просторі та зміцнюють її статус в державі, говорили під час прямого ефіру на фейсбук-сторінці Київської молодіжної бібліотеки. На заваді важливій розмові про актуальне питання не змогли стати навіть планові відключення електороенергії.

Отож, розповідаючи про правила, які регулюють використання української мови в державі, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін акцентував увагу на нормах закону, які стосуються друкованих засобів масової інформації та публічних заходів, сфери обслуговування та надання державних послуг. Крім цього, він говорив про відповідальність за порушення українського законодавства про мову, зокрема у вигляді штрафу від 3400 грн. до 11900 грн.

Важливо, що кожен українець, дізнавшись про випадки порушення закону, може звернутися із скаргою до уповноваженого із захисту державної мови. Це можна зробити у дуже зручний спосіб, заповнивши форму на сайті мовного омбудсмена. Після виявлення недодержання норм офіс уповноваженого має право штрафувати порушників. Тож кожен, за бажанням, може сприяти і контролювати вживання державної мови, – Михайло Харін.

Відповідаючи на запитання слухачів про використання державної мови у судочинстві, Михайло Харін зауважив, що воно завжди ведеться українською мовою, це стосується і судових засідань, і ведення протоколів та винесення ухвал, наголошуючи, що рішення у всіх справах завжди виноситься іменем України державною мовою, по іншому бути не може.

На сам кінець спікер наголосив, що закон, ні в якому разі не обмежив мовні права національних меншин та побутове використання інших мов.