назад

Фахівці системи БПД Чернігівщини підвищують правову обізнаність ветеранів війни та людей похилого віку

На Чернігівщині провели низку правопросвітницьких заходів для адаптації ветеранів війни, людей похилого віку та осіб з інвалідністю до умов воєнного стану. Зустрічі з ветеранськими активами регіону відбулися у межах реалізації конкурсної програми ради Чернігівської обласної організації ветеранів України «Про безпеку ветерана, пенсіонера під час воєнного стану», оскільки фахівці Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – постійні учасники впровадження цієї програми.

Перші такі заходи відбулися для представників ветеранських організацій Чернігівської та Козелецької громад,  а найближчим часом вони плануються і для мешканців інших населених пунктів регіону.

Під час цих зустрічей директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко обговорював з присутніми питання дотримання правил дорожнього руху та відповідальності за порушення цих правил. Також він навів приклади надання безоплатної правової допомоги потерпілим в наслідок ДТП особам.

Роз’яснюючи положення чинного законодавства стосовно адміністративної відповідальності за порушення пішоходами правил дорожнього руху, він зазначив, що непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Спричинення такими порушеннями аварійної ситуації передбачають  накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Крім цього, ветерани війни дізналися про найбільш зручні способи звернення до системи БПД по правову допомогу, зокрема через єдиний телефонний номер 0 800 213 103, про послуги, які можна отримати звернувшись до юристів центрів та бюро правової допомоги, та про соціальні пільги та гарантії для ветеранів війни, які передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

 

Щоб ветерани війни змогли невідкладно реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу Володимир Бобруйко надав консультації з актуальних питань щодо реалізації встановлених законодавством пільг, з якими звернулися ветерани, оскільки вони є одним із засобів реалізації державою конституційного обов’язку щодо забезпечення соціального захисту осіб, які захищали Батьківщину, її суверенітет і територіальну цілісність, та членів їхніх сімей.

Довідково. Понад 4 роки Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з Чернігівською обласною організацією ветеранів України. Зокрема, кожного другого вівторка місяця на базі ветеранської організації працює консультаційний пункт доступу до системи безоплатної правової допомоги.  Партнери постійно проводять спільні правопросвітницькі заходи, виїзди до сіл та селищ регіону, забезпечують надання адресної безоплатної правової допомоги.