назад

Як у Житомирі забезпечують право засуджених на правову допомогу

На Житомирщині фахівці системи БПД систематично організовують консультування та інформування з правових питань підоблікових пробації і засуджених, які перебувають в установах виконання покарань.

Безоплатна правова допомога має бути доступною кожному. Щоб своїм правом на БПД могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, перебувають під вартою в місцях попереднього ув’язнення чи на обліку в органах пробації, в таких місцях діють консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

Водночас юристи системи БПД приділяють пильну увагу підвищенню правової обізнаності цих громадян, адже у такий спосіб запобігають повторному скоєнню злочинів та правопорушень.

Так, 20 червня представники Житомирського місцевого центру з надання БВПД долучилися як експерти до засідання кіноклубу Docudays UA, що діє при Житомирському районному відділі філії Центру пробації. Разом із підобліковими засудженими, які готуються до звільнення, переглянули та обговорили кінострічку «Крим SOS» українського режисера Сергія Лисенка. Захід відбувся в межах адвокаційного проєкту «Документальне кіно як інноваційний метод роботи пробації».

Учасники зустрічі обговорили питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади. Провели ретроспективну паралель між подіями 2014 року та теперішнім повномасштабним вторгненням росії в Україну, зауваживши, що деякі кадри у фільмі, на жаль, стали доленосними. Проте відбудова України та повернення її громадян до нормального життя – процес тривалий, непростий, але цілком реальний, адже українці рішуче налаштовані розбудовувати свою державу, долаючи всі перешкоди.

Після перегляду виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін проконсультував присутніх з нагальних питань, а також розповів про перші кроки після звільнення, які допоможуть їм соціалізуватися. Зокрема, йшлося про відновлення документів, влаштування на роботу тощо.

«Фахівці системи БПД розуміють важливість забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги та участі у програмі підготовки суб’єктів пробації до звільнення. Людина у такій ситуації має масу юридичних проблем. Ми ж намагаємось бути корисними всім нашим клієнтам у складних життєвих ситуаціях», – зазначає Андрій Мілютін.

Зручним форматом надання правової допомоги засудженим є онлайн-консультування, що дає можливість охопити людей, які відбувають покарання в різних установах, а також залучити до надання консультацій представників партнерських організацій.

Чергове онлайн-консультування засуджених, що перебувають у Житомирській установі виконання покарань (№8) та Житомирській виправній колонії (№4), відбулося 21 червня на базі Житомирського місцевого центру з надання БВПД.

Окрім виконувача обовʼязків директора місцевого центру Андрія Мілютіна, участь в консультуванні взяли партнери з соціальних служб міста, а також головна спеціалістка Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області Анастасія Шутенко і регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області Олена Коваленко.

«Карантинні, а потім і обмеження воєнного часу змусили нас поглянути на роботу консультаційних пунктів у місцях несвободи під іншим кутом. Ми вирішили об’єднати зусилля партнерів та залучати для онлайн-консультування засуджених не лише фахівців системи БПД, а й спеціалістів з інших установ. Адже питань у засуджених чимало і вони стосуються широкого кола проблем, зокрема призначення пенсійних виплат, поновлення втрачених документів, процедури екстрадиції, поновлення посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС та інших. Тому важливо, щоб вони оперативно отримували фахові відповіді на свої запитання», – розповідає виконувач обовʼязків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД.

З-поміж  питань, з якими зверталися засуджені, – порушення процесуальних прав обвинуваченого при розгляді справи судом, алгоритм дій для отримання паспорта громадянина України, відмова від паспорта громадянина російської федерації, можливість вступу до лав Збройних сил України, процедура оформлення соціальних виплат, порядок отримання вторинної правової допомоги тощо.