назад

Фахівці системи БПД Рівненщини, адвокати та волонтери долучились до презентації інформаційної системи «Custody Records»

Захист прав громадян – мета роботи системи безоплатної правової допомоги. Фахівці центрів та бюро а також адвокати, що співпрацюють з системою вже багато років відстоюють інтереси клієнтів у судах та захищають права затриманих і засуджених осіб. Тож представники центрів БВПД, адвокати та волонтери долучились до презентації інформаційної системи «Custody Records»,яка дозволить фіксувати усі дії поліцейських з затриманою особою.

Інформаційна підсистема «Custody Records» передбачає повну фіксацію дій поліцейських, починаючи із моменту фактичного затримання особи, доставлення до підрозділу поліції, реєстрації у базі даних, проведення процесуальних дій. Днями система запрацювала у Рівненському районному управлінні, Сарненському, Вараському районних відділах та у відділенні №1 (м.Рівне) поліції. Представники центрів БВПД, адвокати та волонтери оглянули підрозділи, де встановлена система та ознайомились з її роботою.

 «Я вже тривалий час співпрацюю з системою БПД Рівненщини. За цей час в моїй практиці не було якихось кричущих випадків порушення прав затриманих з боку правоохоронців. Але, теоретично, якби такі випадки мали місце, система «Custody Records» фіксувала б їх, що полегшило роботу адвоката у процесі захисту прав затриманих. Адже тут вже не буде слова поліцейського проти слова затриманого. Кожна ситуація зафіксована буде від початку і до кінця», – зазначила адвокат, що співпрацює з системою БПД Рівненщини Світлана Луницька.

В усіх підрозділах поліції передбачені окремі кімнати для очікування, проведення інтерв’ювання, приміщення для здійснення конфіденційної зустрічі доставленої особи із захисником та проведення слідчих дій із дотриманням правил особистої безпеки, а також кімнат для затриманих. Всі вони оснащені відеокамерами та облаштовані відповідно до вимог міжнародних стандартів з дотримання прав людини.

За словами начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександра Кузика такий комплекс відео- та електронної фіксації усіх дій із затриманою особою не лише виступить гарантом недоторканості прав громадян але й слугуватиме додатковим стимулом для професійної дисципліни адвокатів та поліцейських.

«Протягом 2021 року, згідно даних Регіонального центру, у Рівненській області зафіксовано 556 випадків затримань громадян, за якими  було призначено захисника. В кожному з випадків адвокат у найкоротший термін прибуває до затриманого, проводить з ним конфіденційне побачення і далі працює по стадіям. Запровадження даної системи дозволить забезпечити повну прозорість усієї процедури руху затриманого, а також дисциплінувати як працівника поліції, що працює із затриманим, так і адвоката, що до нього прибув», – розповів Олександр Кузик.

Окрім цього, як наголошували правоохоронці, повна фіксація усіх дій поліцейського з затриманою особою, захищає не лише затриманого але й самого поліцейського від можливих провокаційних дій з боку затриманих.  Для забезпечення і захисту прав громадян проєкт «CustodyRecords» поступово впроваджуватиметься у всіх територіальних підрозділах поліції  Рівненщини.

Фото використані із сайту ГУНП в Рівненській області.