назад

Як проходить консультування у місцях несвободи на Сумщині

Місця несвободи. Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про місця несвободи – це місце тримання під вартою. Але поняття значно ширше, сюди належать в’язниці, слідчі ізолятори, дитячі будинки-інтернати, психіатричні лікарні, школи-інтернати, гауптвахти, кімнати для тимчасово затриманих, автозаки, пункти прийому біженців. Тобто усі місця, де люди не можуть залишити за власним бажанням.

Зачасту громадяни, які перебувають у місцях несвободи мають низку юридичних питань. Проте,  фізичної можливості відвідати центр чи сектор бюро правової допомоги у них немає.

Однак, завдячуючи сучасним технологічним можливостям, таким категоріям громадян можливо надати юридичні консультації дистанційно, що і здійснюють фахівці системи безоплатної правової допомоги на постійній основі. Юристи системи БПД Сумини у співпраці з керівництвом слідчих ізоляторів та виправних колоній організовують онлайн консультування.

Так, на чолі з директоркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Оленою Демченко, начальником відділу організації надання БВПД Володимиром Лящевським та заступницею директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталією Шестерніною відбулося консультування засуджених, які відбувають покарання у Сумській виправні колонії №116 та Сумському слідчому ізоляторі.

«Зараз Україна переживає складні часи, тому ми працюємо для того, щоб кожен громадянин України і кожна людина, яка проживає в нашій державі мала змогу отримати якісну безоплатну правову допомогу. З особами, які перебувають у місцях несвободи, ми зустрічаємося регулярно, вивчаємо їх правові потреби та надаємо допомогу словом та ділом»,- зазначає очільниця Регіонального центру.

У консультуванні брали участь адвокати Євгенія Юшкевич та Дмитро Верещагін. Серед питань, що цікавили учасників консультування можливо виділити наступні:

  • Чи можуть засуджені особи замінити відбування покарання на службу в військових формуваннях в період військового стану?
  • Порядок оскарження вироку суду.
  • Можливість звернення до Європейського суду з прав людини.
  • Порядок перегляду вироку суду за нововиявленими обставинами.
  • Яким чином можливо змінити пом’якшити вид покарання?
  • Порядок побачень та зустрічей з рідними засуджених на період військового стану відбуваються.
  • Специфіку призначення пенсії засудженим.
  • Порядок надання вторинної правової допомоги засудженим особам.

У ході консультацій були узагальнені проблемні питання осіб, що перебувають у місцях несвободи та запропоновані дієві механізми вирішення запитуваних правових питань.

Майже кожного отримувача консультацій цікавило питання, щодо того як засуджений, обвинувачуваний чи підозрюваний може змінити міру покарання або запобіжного заходу для того, щоб захищати Україну в рядах ЗСУ.

«Консультування осіб, які перебувають у місцях несвободи, є одним із напрямків роботи фахівців системи безоплатної правової допомоги.  В Україні є чимало громадян, які фізично не можуть звернутися до точок доступу БПД. Нашим завданням є те, щоб  забезпечити вільний доступ до правової допомоги на Сумщині навіть під час воєнного стану»,-  наголосила заступниця директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна.