назад

Правопросвітництво щодо протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству

Протягом січня-листопада цього року фахівці системи безоплатної правової допомоги в онлайн та офлайн форматах провели понад 1 тис. правопросвітницьких заходів щодо протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству, участь у яких взяли понад 151,9 тис. осіб. Темі правопросвітництва щодо протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству була присвячена панельна дискусія, що відбулася у правовому клубі PRAVOKATOR.Львів, у межах IІ Всеукраїнського форуму «Право&Свідомість: 30 років Незалежності».

Домашнє насильство – цифри, дані, статистика

Лише з початку 2021 року до системи безоплатної правової допомоги на Львівщині звернулось 750 осіб. А 612 з них потребували кваліфікованої юридичної консультації. Цифри вражають. Якщо раніше ця проблема замовчувалась, то тепер про неї не лише говорять, але й активно протидіють поширенню цього негативного явища.

Збільшилась і кількість звернень до правоохоронних органів. Про це свідчить незалежне соціологічне дослідження аналітичного центру «ЮрФем» щодо доступу до правосуддя постраждалих від домашнього насильства в період пандемії.

«За даними Національної поліції, з 2020 року на 32% збільшилась кількість звернень з приводу домашнього насильства, в порівнянні з 2019 роком. Серед дорослих осіб із заявами найбільше звертались жінки, а середі дітей – дівчатка. За даними Офісу Генерального прокурора у 2020 році було зареєстровано понад 3 тисячі кримінальних проваджень про вчинення домашнього насильства. А це майже вполовину більше, ніж попереднього року», – зауважила голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Христина Кіт.

Правопросвітництво – шанс запобігти домашньому насильству

Для того, щоб запобігти поширенню проблеми домашнього насильства фахівці системи безоплатної правової допомоги проводять правопросвітницькі заходи. Зокрема, це показ та обговорення документальних фільмів, інформаційні лекції з обговоренням, розбір практичних ситуацій, поширення друкованої продукції та соціальної реклами з протидії домашнього насильства. Лише з початку 2021 року працівники системи безоплатної правової допомоги Львівщини провели близько 50 заходів на цю тему. Активною є співпраця з представниками Нацполіції.

«Діти, які є постраждалими або свідками домашнього насильства, так чи інакше можуть перенести це у своє доросле життя. Тому над цим варто серйозно працювати й велику частину превенції починати з дитячих садочків, навчальних закладів, зокрема і в закладах вищої освіти, вводити це окремими предметами для того, щоб запобігати поширенню цього явища. Причини є в кожного індивідуальні і їх багато, але жодна з цих причин не виправдовує дії кривдника. Немає більшого чи меншого насильства. Сьогодні визначна дата – ми закінчуємо всесвітню акцію «16 днів проти насильства», але ми й далі продовжуємо всі разом працювати, запобігати та протидіяти», – наголосила заступниця начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції Віра Проців.

Подолаємо разом

Тільки завдяки спільним зусиллям та активній правопросвітницькій діяльності можна не лише привернути увагу до цієї болючої теми, а й разом протидіяти їй. Адже замовчувати проблему не означає вирішити її.

 «Ми не можемо толерувати насильство і не маємо права стояти осторонь, коли хтось з наших ближніх страждає. Варто усвідомлювати, що наші свідчення щодо факту будь-якого насильства, свідками якого ми стали, є вагомим внеском у боротьбі з цим ганебним явищем. Ми хочемо, аби жінки були фінансово незалежні, адже часто економічна залежність – причина того, що потерпілі проживають разом із кривдником», – зауважила координаторка роботи з жінками, що потерпають від домашнього насильства, Благодійного фонду «Горіховий дім» Ольга Кар’єва.

Начальниця відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству, управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Діана Бабаян, наголосила на важливості законодавчого аспекту у вирішенні цієї проблеми.

«Протягом останніх кількох років одним з пріоритетних напрямків роботи у сфері правопросвітницької діяльності є і залишається тема запобігання та протидії домашньому насильству. Усі знають, що з січня 2018 року, з моменту набрання чинності Законом «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особи які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі стали суб’єктами на безоплатну вторинну правову допомогу», — розповіла  спікерка.

Система БПД проводить правопросвітницькі заходи щодо протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству у співпраці з органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами, обласними центрами соціально-психологічної допомоги, обласними комунальними установами «Соціальний центр матері та дитини», міськими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадською організацією «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» та іншими партнерами.

«Наша організація дуже тісно співпрацює з центром безоплатної правової допомоги, оскільки ми скеровуємо туди постраждалих осіб, які потребують правової консультації, а також отримання вторинної правової допомоги, адже вони мають на це право», – зазначила юристка ГО «Ла Страда – Україна» Дарія Пильо.

Під час фасилітаційної сесії учасники напрацьовували алгоритм та порядок проведення правопросвітницьких заходів та інформаційних кампанії щодо запобігання та протидії домашньому насильству.