назад

2021 рік для системи БПД на Буковині: події та факти

Завершився 2021 рік. Підбиваючи підсумки, пропонуємо пригадати події, які найбільше запам’яталися в роботі системи безоплатної правової допомоги на Буковині.

Отож, перша подія – всеукраїнський проєкт #ВолонтерБПД, який стартував навесні. Першим у Чернівецькій області співпрацю з волонтерами розпочав Кельменецький місцевий центр з надання БВПД. Загалом система БПД на Буковині наразі співпрацює з понад десятком волонтерів.

Один із пріоритетів роботи системи БПД у 2021 році – реалізація «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Перша успішна справа з відновного правосуддя на Буковині завершилася у квітні. Неповнолітній Дмитро поцупив телефон і міг бути покараний (арешт до шести місяців або обмеженням волі до п’яти років). Участь у програмі відновлення допомогла хлопцеві не потрапити за грати: суд звільнив його від кримінальної відповідальності. Медіацію у цій справі проводила адвокат Олена Зімніцька.

Одним із найбільших та найпопулярніших на Буковині є молодіжний фестиваль «Обнова Фест», який організовують у Чернівцях із 2008 року. Наприкінці травня система БПД і партнери – ПРО ООН в Україні та Міністерство закордонних справ Данії долучилися до проведення вже ХІІ-го фестивалю. Цього разу “Обнова Фест” присвятили 3️0-річчю незалежності України, а правова тематика звучала на локації “вільного університету”.

У серпні 2021 року за підсумками конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, до співпраці з системою БПД на Буковині долучилися 1️4 адвокатів. А загалом цього року з Регіональним центром з надання БВПД у Чернівецькій області за контрактом співпрацювали 9️2️ адвокати.

У 2021 році Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області підписав Меморандуми про співпрацю з новими партнерами: комунальною установою «Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги» та громадською організацією «Агенція медіації та діалогу Чернівецької області».

З 1 жовтня працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області почали приймати повідомлення про затримання, а також видавати адвокатам доручення для надання БВПД затриманим особам у 5 областях України – Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій.

У жовтні чернівецький відділ єдиного контактного центру системи БПД почав працювати за новим графіком: юридичні консультації та консультування з питань, пов’язаних із наданням безоплатної правової допомоги громадяни можуть отримати телефоном за номером 0 800 213 103 лише у робочі дні (з понеділка по п’ятницю) з 8-ї до 19-ї години.

У листопаді у Вижницькому місцевому центрі з надання БВПД облаштували кімнату, де постраждалі від домашнього насильства можуть поспілкуватися як з юристом, так і з психологом, та отримати комплексну підтримку і допомогу. Отримати правову допомогу можна у будні з 9:00 до 18:00, а допомогу психолога тричі на тиждень – у понеділок, середу та п’ятницю з 10:00 до 13:00.

2021-й – рекордний рік зі звернень буковинців по безоплатну правову допомогу. Приміром, до Чернівецького місцевого центру з надання БВПД за отриманням безоплатної правової допомоги звернулося 6️000 осіб. Центр видав майже 1200 наказів про надання громадянам безоплатної вторинної правової допомоги. Найчастіше люди зверталися з питань сімейного, адміністративного та цивільного права.