назад

На Чернігівщини обговорили стан дотримання прав людини в 2021 році

За ініціативи представника Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Чернігівській області Лариси Борисенко  зустрілися керівники різних поліцейських підрозділів, працівники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, громадських організацій.
Лариса Борисенко прозвітувала перед присутніми про стан дотримання прав людини поліцейськими в Чернігівській області у 2021 році. Вона окреслила коло завдань, визначених перед Управлінням дотримання прав людини НПУ:
– забезпечення реалізації в органах (підрозділах) поліції принципу дотримання прав людини під час застосування поліцейських заходів;
– організаційне забезпечення діяльності та контролю за роботою ізоляторів тимчасового тримання;
– забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, недопущення та усунення проявів дискримінації в діяльності органів (підрозділів) поліції;
– координація та організаційно-методичного забезпечення в органах (підрозділах) поліції протидії та запобіганню домашньому насильству та насильству за ознакою статі;
– дистанційний зовнішній контроль за організацією роботи із затриманими особами, забезпечення їх прав, дотримання процесуальних гарантій при внесенні інформації до інформаційної підсистеми автоматизованого обліку дій із затриманими особами інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України тощо.
Реалізуючи цей комплекс завдань, протягом року я здійснила низку перевірок підрозділів поліції області. Щоразу я акцентувала увагу поліцейських на неухильному дотриманні та охороні прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, — повідомила представниця Управління дотримання прав людини Нацполіції.
Лариса Борисенко розповіла, що упродовж майже дворічного перебування на посаді налагодила тісну співпрацю з органами місцевого самоврядування, працівниками регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, громадськими організаціями, які опікуються захистом прав людини. Спільними зусиллями вони організували та провели низку семінарів, занять та інших правопросвітницьких заходів як з громадянами, так і з поліцейськими.
Яскравим прикладом просвітництва стало проведення виставки «Річ у тім 2.0» у рамках Міжнародної кампанії «16 днів проти насильства». Проведення такої виставки Лариса Борисенко ініціює вже другий рік поспіль. Експозиція покликана привернути увагу суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків.
Одним із пріоритетних напрямів роботи центрів з надання БВПД на Чернігівщині  є проведення заходів, направлених на запобігання проявам домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Для цього проводяться правопросвітницькі заходи для населення, зокрема, для молоді. В 2021 році багато таких заходів було проведено для населення сільських населених пунктів під час здійснення виїздів до них, – зазначив директор Чернігівського МЦ Володимир Бобруйко.
Окремо представниця Управління дотримання прав людини Нацполіції відзначила прагнення поліції Чернігівської області до удосконалення своєї діяльності. Зокрема, невдовзі буде впроваджено інформаційну підсистему «Custody Records» у підрозділах поліції області. Її запровадження має на меті вдосконалення стандартів захисту прав поліцейських та затриманих осіб.
 «Custody records» — це не просто інформаційна підсистема чи комплекс програмно пов’язаних між собою технічних засобів. На нас чекає зміна самої філософії затримання шляхом прозорої фіксації усіх його етапів, — підкреслила Лариса Борисенко.
У свою чергу, заступник начальника ГУНП в Чернігівській області Олександр Комлик високо оцінив значення співпраці правоохоронців і правозахисників. За схожим звучанням назв роду діяльності тих та інших — необхідність однакового розуміння потреб суспільства, готовності конструктивно взаємодіяти у питаннях забезпечення прав людини.
Поліція завжди відкрита до діалогу, в тому числі, з громадськими правозахисними організаціями. Ваші підтримка, поради, а інколи і зауваження допомагають нам ефективніше служити народові України і захищати права, свободи та законні інтереси громадян, — наголосив Олександр Комлик.