назад

Форум-театр з гендерно-обумовленого насильства

На базі Сумської ЗОШ №6 студенти Сумського державного університету провели форум-театр для молоді в межах реалізації проєкту «MeDiAPLUR», приурочений до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Долучилися до заходу й партнери вищого навчального закладу – представники Регіонального центру з надання БВПД у Сумські області.

Студенти вже не вперше організовували форум-театр, і цього разу на заході були присутні і молодь, і їхні викладачі. Спочатку ведучі розповіли про методику проведення форум-театрів і запропонували учасникам долучитися до вправ з акторської майстерності.

Потім актори форум-театру показали постановку про гендерно-обумовлене насильство, яка складалася з 4 сцен. Після цього учасникам запропонували обміркувати, яким чином можна спинити насильство, як змінити проблемну ситуацію: за допомогою яких слів чи дій.

Далі, за правилами форум-театру, постановку показали знову, але на цей раз кожен глядач міг зупинити її у будь-який момент і замінити будь-кого з акторів, щоб показати своє бачення розвитку історії.

Наприкінці заходу у глядачів і акторів була можливість обговорити побачене та поділитися думками й ідеями відносно подолання існуючих конфліктів.

Представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Омельченко розповіла учням та педагогам про те, куди звертатися у випадках насильства, як в телефонному режимі отримати консультацію та пораду юриста, а також роздала буклети із необхідною інформацією.

Проєкт реалізовується ГО «Калинове гроно» та ГО «Фундація прав людини» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.