назад

Освіта: гендерний вимір 2020

На базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська разом з групою вихователів дошкільних навчальних закладів занурилися у тему гендерних стереотипів, упереджень, а також обговорили необхідність прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 1325 й ознайомилися із сервісами системи безоплатної правової допомоги в Україні.

На практичних вправах учасники розбирали такі поняття як «стереотип», «упередження», «дискримінація». Розбиралися, що потрібно робити, щоб подолати гендерні стереотипи у житті.

У 2014 році Міністерство освіти і науки звернуло увагу на стереотипи щодо жінок у шкільних підручниках. У 2016 році розпочалася робота зі здійснення їх гендерної експертизи. Наразі із 845 підручників Міністерства освіти і науки 50% не містить дискримінаційного контенту.

Також під час заходу зробили огляд основної нормативної бази – Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок; Пекінської декларації і Платформи дій; Стамбульської конвенції та державного законодавства з цього питання. Зупинилися на заходах щодо протидії домашньому насильству (терміновий заборонний припис, обмежувальний припис).

Обговорили й питання, чому виникла необхідність приймати Резолюцію 1325. Проблема різного впливу війн та конфліктів на жінок і чоловіків є глобальною. Вона знайшла відбиття в резолюціях Ради Безпеки ООН, перш за все – 1325 – «Жінки. Мир. Безпека» (прийнята 31 жовтня 2000 р.). Вона передбачає посилення ролі жінок у миротворчих процесах, у запобіганні та врегулюванні конфліктів і вирішенні проблем, спровокованих ними.

Педагоги дізналися про єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, з яких питань можна звернутися до Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, як скористатися платформою правових консультацій WikilLegalAid. Учасники зустрічі отримали буклети системи безоплатної правової допомоги.

Довідково: захід відбувся у межах правозахисної Програми для молоді «MeDiAPLUR» – спеціальний проєкт ГО «Фундація прав людини» та Падерборнського університету. Реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччини.