назад

Херсонщина: школярам про небезпеку субкультури ПВК «Редан»

В Україні з’являється та стрімко набирає популярності нова небезпечна субкультура – ПВК «Редан», яка має витоки з росії: молодь у одязі чорного кольору із символами павука з цифрою 4 на спині організовує  масові бійки в публічних місцях. Для поширення своєї діяльності учасники використовують соцмережі, зокрема, Telegram і TikTok.

Тому в межах роботи Центру соціально-психологічної та правової підтримки молоді Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова, з яким плідно співпрацює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, працівники книгозбірні разом із заступницею директора Регіонального центру Оленою Іпатенко провели в онлайн-режимі годину застереження про небезпеку ПВК «Редан» для старшокласників школи № 55 міста Херсона, Херсонської гімназії № 1 та Херсонського академічного ліцею ім. О. В. Мішукова ХМР при ХДУ.

Фахівчиня книгозбірні Альона Гуменюк розповіла про виникнення та активну діяльність в росії цієї субкультури: підлітки збираються великими групами і в громадських місцях влаштовують бійки з представниками інших субкультур. Наголосила на тому, що провокування масових бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Олена Іпатенко провела профілактичну бесіду з підлітками й при цьому роз’яснила можливі негативні наслідки як для неповнолітніх, в тому числі у вигляді кримінальної відповідальності, так і  їх батьків  у вигляді адміністративної відповідальності за неналежне виховання дітей.