назад

Майбутні правники знайомилися з діяльністю системи БПД під час відкритої пари

8 березня на базі Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області відбулася відкрита пара для студентів ІІ-го курсу юридичного факультету Ужгородського національного університету, організована заступницею декана з наукової роботи ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Марією Менджул спільно з керівництвом Регіонального центру та Ужгородського місцевого центру.
На початку заходу ознайомчу екскурсію центром для студентів провів директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко. Студенти мали можливість побачити роботу відділу прийому громадян, дізнатися про кваліфікаційні вимоги фахівців-юристів та поспілкуватися з працівниками центру.
Детальніше про місію та основні завдання системи БПД в Україні, категорії осіб, які мають право на отримання представництва інтересів за рахунок держави, результативні показники діяльності центрів, пілотні проєкти тощо студенти дізналися з презентації. М.Давиденко розповів про те, як фахівці центру та бюро правової допомоги працюють в умовах воєнного стану, про правову допомогу вимушеним переселенцям тощо. Зокрема, зазначив, що в перші дні війни працівникам доводилося з ранку до ночі чергувати в пунктах прибуття людей з гарячих точок України, пунктах надання гуманітарної допомоги тощо. Нині ця робота вже систематизувалася, створено нові консультаційні пункти у місцях компактного проживання ВПО.
Система БПД долучається до реалізації пілотних проєктів, серед яких: «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», «Волонтер БПД», «Програма Відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення». Детально про реалізацію «Програми відновного правосуддя» студентам розповіла заступниця директора Регіонального центру Лариса Фучко. Яка, зокрема, зазначила, що суть Програми полягає у тому, щоб надати можливість створити простір для конструктивного діалогу особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та потерпілого. Для потерпілого – це можливість висловити свої потреби та відчуття, у зв’язку з ситуацією, яка склалася, дитині – усвідомити вчинене правопорушення, понести щире каяття, яке прийме потерпілий. Сторони, можуть домовитися про спосіб відшкодування збитків, який задовільнить потерпілу сторону. З метою запобігання вчиненню неповнолітніми повторних кримінальних правопорушень, у межах Програми обираються, визначаються та узгоджуються заходи ресоціалізації неповнолітнього. На Закарпатті налічується 21 справа з відновного правосуддя.
Окремою темою відкритої пари стала «ВПО в Україні», яку висвітлила Марія Менджул. Йшлося про надання та оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, виготовлення правовстановлюючих документів, документів для виїзду за кордон, оформлення допомоги тощо.
Директор Регіонального центру Василь Попадинець зазначив, що у зв’язку з війною, яку розв’язала росія в Україні, змінився характер звернень громадян до центрів та бюро правової допомоги. Значна частина звернень нині надходить від внутрішньо переміщених осіб. З часом, навіть після нашої Перемоги, потреба у правовій підтримці переселенців, військовослужбовців, родин безвісти зниклих та ін. лише зростатиме. Професія правозахисника є затребуваною. Отримати нові знання, ознайомитися з алгоритмом дій правника при наданні БПД з різних питань та різним категоріям громадян студенти можуть, пройшовши стажування в центрах чи бюро правової допомоги, або ж, ставши волонтерами системи БПД.